Osmanović: Podrška povratnicima u Vukosavlju

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović najavio je da će ovo ministarstvo u 2013. godini učestvovati u projektima u opštini Vukosavlje koji se odnose na ulaganja u infrastrukturne objekte i podršku u nabavci poljoprivredne mehanizacije za povratnike.

Osmanović je napomenuo da je ovo ministarstvo prošle godine obezbijedilo 310.000 KM za igradnju infrastrukturnih objekata u ovoj opštini i sa istim iznosom učestvovalo u izgradnji objekata za stočarstvo.

Ministar Osmanović je, nakon što je razgovarao sa načelnikom Vukosavlja Elvirom Hadžiomerovićem, rekao da ova opština, zbog uspješno realizovanog procesa povratka, zaslužuje posebnu pažnju entitetskih resornih ministarstava.

Osmanović je istakao da aktuelno stanje u Vladi Federacije BiH utiče i na rad ovog ministarstva, te izrazio sumnju da će planirani budžet Ministarstva od 25 miliona KM u ovoj godini biti ostvaren.

- Od početka godine realizovano je manje od 10 posto sredstava, a Federalna vlada je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o zaustavljanju finansiranja svih projekata u narednih do 45 dana - pojasnio je Osmanović.

Hadžiomerović je rekao da je lokalna uprava zatražila kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 700.000 KM za završetak projekta vodosnabdijevanja.

Načelnik je dodao da ova sredstva neće biti dovoljna za završetak projekta zbog čega će biti potrebna pomoć vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

Ministar Osmanović je obišao i Tvornicu obuće „Thema“ Gradačac, pogon Tarevci, gdje je upriličeno uručivanje radnih knjižica za 12 novoprimljenih radnika u okviru projekta koji je podržala Vlada FBiH, a operativno provelo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

U sklopu posjete Tarevcima federalni ministar je obišao gradilište novih kapaciteta Zemljoradničke zadruge i upoznao se sa tokom realizacije prve faze Agro-biznis centra u ovom mjestu. Nakon toga obišao je tvornicu sokova „Malind“ u Modriči, te posjetio firmu za proizvodnju pletenih proizvoda od vrbovog pruća „Perković“ d.o.o. Čardak u općini Modriča.

Share: