Ministru Osmanoviću Gramata priznanja i zahvalnosti Saborne crkve u Sarajevu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu starješinu Saborne crkve u Sarajevu Borislava Livopoljca.

Tom prilikom uručena mu je Gramata priznanja i zahvalnosti za nesebičan doprinos njega lično i Ministarstva u obnovi Saborne crkve.

Ministarstvo je za ove namjene prošle godine izdvojilo 20.000 konvertibilnih maraka.

- Ministarstvo će, kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj nastaviti pomagati pri obnovi vjerskih objekata u granicama svojih mogućnosti. Sredstva koja smo izdvojili za Sabornu crkvu u Sarajevu jesu skromna, ali je u svakom slučaju ovdje bitna poruka koju ovim činom upućujemo – rekao je ministar Osmanović.

Starješina Livopoljac je upoznao federalnog ministra sa do sada urađenim na obnovi ovog nacionalnog spomenika čija je izgradnja trajala od 1862. do 1872. godine, naglasivši da je ova restauracija, koja traje od 2005. godine, prva velikih razmjera u posljednjih stotinu godina. 

Za obnovu Saborne crkve do sada je uloženo oko dva miliona maraka, a ukoliko bude sredstava, njena potpuna obnova bi bila gotova za dvije godine.

Share: