Ramić posjetio Sokolac, Han-Pijesak i Novo Goražde

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je posjetio Sokolac i s načelnikom te općine Milovanom Bjelicom razgovarao o pomoći povratnicima u taj dio Republike Srpske, te ga informirao o načinima i programima koje realizira Ministarstvo, a kada je u pitanju pomoć ovoj populaciji.

Dogovoren je sistem rada i zaključeno da će se buduća pomoć ogledati u izgradnji infrastrukture i stambenih jedinica, te podršci u poljoprivredi i stočarstvu.

- Mi smo voljni osigurati određenu podršku povratnicima i socijalnim slučajevima. Ljudima koji su voljni raditi spremni smo olakšati život - istakao je Ramić te informirao Bjelicu o raspisanim javnim pozivima.

Načelnik Bjelica je istakao da situacija nije na zavidnom nivou na području općine i entiteta, ali da se nada da će saradnja s drugim općinama i gradovima biti od koristi i pokrenuti razvoj i oporavak.

- Ljudi nam se obraćaju, pomažemo koliko možemo. Veliko je interesovanje za plastenike, pa vas molim da nam pomognete u tom segmentu - rekao je Bjelica te dodao da je svaka pomoć dobrodošla.

Ministar Ramić danas je posjetio i Han-Pijesak, gdje je načelnika te općine Ljubivoja Šupića upoznao s mogućnostima koje povratnicima nudi Federalno ministarstvo, te s procedurama prijave na raspisane konkurse.

- Projekte koji su u nadležnosti lokalnih zajednica finansirat ćemo putem Ministarstva, a zapošljavanje je u fokusu aktivnosti - istakao je ministar Ramić.

U sklopu današnjih aktivnosti federalni ministar Ramić je posjetio i općinu Novo Goražde.

Share: