Ministar Ramić posjetio Ugljevik, Teočak, Lopare i Čelić

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je s načelnicima općina Ugljevik Vasilijom Perićem i Teočak Tajibom Muminovićem ugovorio projekte koji će doprinijeti izgradnji infrastrukture radi održivosti povratka.

- Načelnici su me upoznali s mogućnostima realizacije zajedničkih projekata. Dogovorili smo da u povratničkim mjesnim zajednicama u Ugljeviku Ministarstvo s 90.000 KM sufinansira izgradnju dvaju lokalnih puteva i vodovoda - rekao je ministar Ramić.

U općini Teočak Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sufinansirat će s 180.000 KM izgradnju društvenog doma - doma kulture, gdje bi bile smještene ustanove koje su potrebne za funkcioniranje općine, poput „Preporoda“, udruženja građana, te nevladinih organizacija. Također, planirano je u ovom objektu napraviti i multifunkcionalnu salu i spomen-sobu. Za ovaj projekt Općina Teočak će izdvojiti 50.000 KM.

Današnju posjetu povratničkim sredinama ministar Ramić je nastavio u općini Lopare, Mjesnoj zajednici Koraj, gdje je s načelnikom Općine Seadom Muminovićem razgovarao o projektima razvoja poljoprivrede, zapošljavanja povratnika u sektoru poljoprivrede i drugim pitanjima. Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Čelić Sead Muminović.

- U ovim općinama ljudi su vrijedni i pronalaze egzistenciju za svoje porodice. Ministarstvo im pomaže da razviju infrastrukturu i poboljšaju uslove za obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Na taj način nastojimo podići kvalitet života u ruralnim područjima - istaknuo je ministar Ramić.

Share: