Federalno ministarstvo omogućilo pripravnički staž za 81 povratnika

15.06.2015.

U narednih 12 mjeseci 81 povratnik s visokom stručnom spremom obavljat će pripravnički staž u općinama na području Republike Srpske i Federacije BiH: Busovača (2), Vitez (8), Jajce (7), Stolac (2), Čapljina (9), Glamoč (4), Drvar (1), Vareš (3), Odžak (1), Bosanski Petrovac (1), Bosanski Novi (1), Doboj (13), Modriča (2), Pelagićevo (1), Teslić (6), Bijeljina (10), Milići (1), Srebrenica (2), Bosanska Gradiška (2), Osmaci (2), Zvornik (3) i Kalesija (1).

To je omogućilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika s VSS.

Tim povodom danas je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao ugovore s 81 povratnikom i 28 poslodavaca.

- Za ovu namjenu osigurali smo više od 500.000 KM, odnosno 6.000 KM godišnje po volonteru, izuzev u Doboju, Glamoču i Stocu, jer su ove općine izrazile spremnost za sufinansiranje - rekao je ministar Ramić.

Mladim visokoobrazovanim ljudima ovo će, kaže, biti prilika da nakon obavljenog volonterskog rada, steknu uvjete za polaganje stručnih ispita i ostanu u svojim mjestima povratka.

- Ugovor koji sam danas potpisao omogućit će mi sticanje iskustva i radni staž u Općini Doboj kao diplomirani pravnik - rekao je Bego Čajić, koji posljednje dvije godine traži posao.

Također su i poslodavci izrazili zadovoljstvo što mogu učiniti dobro djelo, te pomoći mladim nezaposlenim osobama u BiH.

- Drago mi je što je volonterka Zora Rudić ispunila potrebne uvjete za obavljanje pripravničkog staža u laboratoriji u Domu zdravlja u Drvaru. Iako smo mala općina, imamo potrebe za upošljavanjem novog kadra, posebno medicinskog osoblja - istakla je v.d. direktora Doma zdravlja Drvar Mirjana Bilčar.

Ovo je druga godina da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH pruža podršku mladim osobama/povratnicima i njihovim roditeljima ili starateljima da se lakše nose s izazovima života u povratničkim prostorima.

Share: