Ministar Ramić primio delegaciju Islamic Reliefa

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić primio je danas u Sarajevu delegaciju Ureda Islamic Relief Malaysia, na čelu s direktorom Zairulshahfuddinom Zainal Abidinom, a u kojoj su bili i Datin Norelan Ismail, Charity Shoppe Manager i Shahrir Fitri Nazri. Sastanku je prisustvovao i Velija - Semir Kukuruzović, direktor Ureda Islamic Relief u Bosni i Hercegovini, koji je ujedno i domaćin ovoj delegaciji iz Malezije.

 

Ministar Ramić je istakao dobru suradnju sa Uredom Islamic Relief u Bosni i Hercegovini. Posebno je ukazao na to da je Islamic Relief znao prepoznati probleme i potrebe građana u Bosni i Hercegovini i tome prilagoditi i svoje aktivnosti i humanitarne projekte, bilo u ratnom ili poratnom vremenu. To se odnose i na značajno učešće u sanaciji šteta od poplava u 2014. godini.

 

Ovom prilikom ministar je ukratko upoznao prisutne goste sa aktivnostima u Ministarstvu i planovima za naredni period. Posebno je istakao problem ekonomskog stanja povratnika i uopće održivosti povratka u Republici Srpskoj. U tom smislu iznio je nekoliko projekata koje će Ministarstvo realizirati ove godine, počev od rekultivacije zemljišta kao pilot projekata, te projekte većeg ekonomskog jačanja povratnika u vidu obezbjeđenja matičnih stada - farmi junadi, muznih krava i brojlera, ali uz odgovarajuće učešće korisnika pomoći i podrške u cilju njihove identifikacije s projektom.

 

Dakle, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti pružati podršku ovakvim i sličnim projektima koji osiguravaju nova radna mjesta i zapošljavanje povratnika. Zato je raspisalo javni poziv za Program pružanja podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika, kroz dodjelu grant sredstava za izgradnju, obnovu, investicije, obrtna sredstva i opremanje objekata za zanatsku, uslužnu i proizvodnu djelatnost.

 

Gosti su zahvalili ministru na prijemu, upoznavši ga s djelatnošću Islamic Relief u zemlji porijekla, ali i s ciljevima dolaska u Bosnu i Hercegovinu kako bi se na licu mjesta upoznali s potrebama i problemima građana, te mogućnostima podrške povratničkoj populaciji u Bosni i Hercegovini u saradnji sa institucijama sistema, naglasivši da će podržati plasteničku proizvodnju, te razmotriti i prijedloge idejnih projekata navedebih u brošuri koju im je uručio ministar.

 

Federalni ministar je zahvalio gostima na interesovanju za povratničku populaciju, naglašavajući da će Ministarstvo pružiti podršku svima koji mogu dati doprinos održivosti povratka u povratničkim zajednicama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Share: