Ministar Osmanović u posjeti Varešu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović boravio je danas u posjeti Varešu, gdje su ga dočekali predstavnici ove općine na čelu sa načelnikom Avdijom Kovačevićem i predsjednikom Općinskog vijeća Zdravkom Baroševićem.

Kovačević je informirao ministra Osmanovića o stanju u ovom nekada značajnom industrijskom središtu, posebno istakavši da je proces povratka uglavnom okončan, ali da svi oni koji su se vratili na svoja predratna ognjišta još nisu potpuno zbrinuti, u čemu očekuju i pomoć ovog ministarstva.

Kao vrlo značajnu stvar ministar Osmanović je naglasio izradu kataloga projektnih ideja, sačinjenog od strane Općine, kojim se potencijalni investitori informiraju o mogućim ulaganjima u ovaj grad, čime bi se otvorila nova radna mjesta i život povratnika, ali i svih stanovnika učinio boljim i privlačnijim.

- Mi ćemo podržati sve zdrave projekte za povratak raseljenih i izbjeglih osoba kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj. Po ovome što vidim unijeli ste novu energiju u radu i djelovanju i nastojite privući domaće i strane investitore, a ne želite se oslanjati samo na donacije, što je veoma pozitivno.

Ministarstvo će u granicama svojih mogućnosti pomoći održivom povratku kroz projekte u oblasti putne infrastrukture, stambenog zbrinjavanju povratnika i pri obnovi kuća i stanova, te u obnovi kulturnih i vjerskih objekata. Također, pomoći ćemo i kod nabavke poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava za one koji imaju vlastito zemljište i žele ga obrađivati. Prošle godine je za ove namjene u općini Vareš izdvojeno oko 150.000 konvertibilnih maraka, a nastojat ćemo i u 2013. značajno pomoći kako bi se život ljudi, posebno povratnika, učinio boljim i ljepšim - rekao je ministar Osmanović.

U tom smislu dogovoreno da se u što kraćem roku sačini lista prioriteta, kako bi se zajedničkim ulaganjima općine, Ze-Do kantona i Federalnog ministarstva nivo kvaliteta života povratnika, ali i svih građana Vareša podigao na što viši nivo.  

Share: