Ministar Ramić posjetio Bijeljinu i Sapnu

Ministar Ramić posjetio Bijeljinu i Sapnu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je, sa saradnicima, posjetio Bijeljinu gdje je s gradonačelnikom Mićom Mićićem potpisao nekoliko ugovora.

Potpisan je Ugovor o asfaltiranju pet ulica (Bijeljinska, Vuka Karadžića, Šarampov krak, Salke Bajrića i Braće Lazić) ukupne dužine više od dva kilometra i radovima na vodovodu u Semberskoj ulici, Mjesna zajednica Janja. Ukupna vrijednost tih projekata je 317.871,65 KM, od čega je učešće Ministarstva 167.871,65 KM, a Grada Bijeljine 150.000 KM.

Potpisan je Ugovor o obnovi Atik džamije u Medžlisu Islamske zajednice Janja i o izgradnji pomoćnog objekta MIZ Bijeljina, za što je Ministarstvo izdvojilo po 15.000 KM.

Potpisan je i Ugovor o ograđivanju zemljišta u vlasništvu Dobrotvornog društava „Merhamet“ Bijeljina na iznos od 8.000 KM.

Potpisivanje ugovora je, kako je kazao ministar Ramić, nastavak saradnje, a rezultat su ranijih dogovora.

Osim toga, između Ministarstva, Grada Bijeljine i krajnjih korisnika potpisani su ugovori o dodjeli pomoći osobama čija su poljoprivredna dobra uništena usljed elementarnih nepogoda tokom 2014. godine.

Tako će troje dobiti poljoprivredne mašine, 15 plastenike od 100, 200 ili 300 metara kvadratnih, a dva će korisnika dobiti građevinski materijal za uništene stajske i pomoćne objkete. Ukupna vrijednost tih doniranih roba je 181.200,78 KM.

Vrijednost svih projekata potpisanih u Bijeljini je 555.192,43 KM.

Također, danas su i u Općini Sapna potpisani ugovori za dodjelu roba za saniranje šteta nastalih uslijed elementarnih nepogoda sa 14 korisnika (11 korisnika stajskih i pomoćnih objekata, dva plastenika i jedan korisnik sadnice jagodičastog voća). Ukupna vrijednost ugovora je 96.104,48 KM.

Inače, u cilju implementacije Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH (FERP), u dijelu koji se odnosi na dodjelu roba za oporavak poljoprivrede, Federalno ministarstvo je provelo kompletnu proceduru izbora krajnjih korisnika i odabira najpovoljnijih dobavljača. U saradnji sa općinama izvršen je obilazak svih 653 aplikanata radi utvrđivanja stvarnog stanja, te je za 444 aplikanta potvrđena opravdanost dodjele pomoći. Na Javni oglas prijavilo se 1.169 aplikanata, od kojih je propisane kriterije ispunilo njih 653.

Ukupna vrijednost projekta je oko 3,4 miliona KM i finasira se sredstvima Svjetske banke kao mjera hitnog oporavka od poplava poljoprivrednih dobara.

Projektom će biti obuhvaćeno 110 korisnika poljoprivredene mehanizacije s priključcima, 191 korisnik plastenika od 50 do 300 metara kvadratnih i folijama za plastenike, 63 korisnika sadnica jagodičastog voća i 96 korisnika građevinskog materijala za stajske i pomoćne objekte.

Najveći broj korisnika je s prostora Posavskog kantona (169), Zeničko-dobojskog (155), iz Republike Srpske (63), Tuzlanskog (51) i Unsko-sanskog kantona (6).

S tim u vezi, u završnoj je fazi potpisivanje tripartitnih ugovora između Federalnog ministarstva, gradova, općina i krajnjih korisnika ovih donacija kako bi počela isporuka doniranih roba.

Inače, osim poljoprivredne mehanizacije sa priključcima u vrijednosti većoj od 10.000 KM, gdje korisnici imaju obavezu sufinansiranja s deset posto vrijednosti donacije, robe se dodjeljuju kao donacije u svrhu oporavka od poplava iz 2014. godine. Projekt se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom i lokalnim zajednicama.

 

Share: