Ministar Ramić posjetio BPK

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas u Goraždu s načelnikom ove općine Muhamedom Ramovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Jelenom Mirković.

Općina Goražde sa ovim ministarstvom ima dobru saradnju s kojim je, u proteklom periodu, realizovano niz projekata.

Teme razgovora bile su stanje, problemi i potrebe povratničke populacije, razmatranje mogućnosti za pružanje podrške u rješavanju infrastrukturnih i drugih projekata iz oblasti održivog povratka, mogućnosti njihovog zajedničkog sufinansiranja, rješavanje preostalih problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica, te ukupno stanje privrednih, infrastrukturnih i drugih tokova na području općine Goražde.

Tokom današnje posjete utvrđeni su prioriteti kada su u pitanju projekti koje Federalno ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, može podržati u ovoj općini.

- S Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica najviše sarađujemo u toku godine zato što još uvijek imamo veliki broj osoba kojima je potrebna pomoć. Preko 350 povratničkih porodica na području naše općine još uvijek čeka određenu adaptaciju stambenih jedinica, kao i pomoć mehanizacije i plasteničkoj proizvodnji, odnosno održivom povratku.

Nažalost, u Goraždu još uvijek imamo četiri kolektivna centra i zamolili smo ministra da konačno stavimo tačku na pitanje kolektivnih centara u Goraždu. Moramo pomoći porodicama koje žive u barakama i u neuslovnim prostorima – rekao je načelnik Ramović.

- Današnja posjeta ovom području dokaz je dobre namjere za nastavak saradnje. Ovdje smo da sa predstavnicima lokalne zajednice sagledamo potrebe i odredimo prioritete u zajedničkoj realizaciji projekata. Za ovu godinu ministarstvo bi moglo na ovom području podržati nekoliko infrastrukturnih i stambenih projekata – naglasio je federalni ministar Edin Ramić.

Ministar Ramić se tokom današnje posjete susreo i s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona  Emirom Okovićem i resornim ministrima, te načelnikom općine Pale - Prača Asimom Zecom s kojima je, također, razgovarano o mogućnostima suradnje i provedbi započetih projekata koji su u toku i mogućnosti novih.

Prema riječima ministra Ramića načelnik općine Pale – Prača se interesirao za pomoć ministarstva u stambenom zbrinjavanju i razvoju poljoprivrede, a premijer BPK-a za unapređenje poslovnog ambijenta kroz podršku ili izgradnju određenih industrijskih zona.

- Kandidirali su određene projekte koji se tiču povezivanja kantona Goražde, preko Pala, sa Sarajevom. Dogovorili smo da intenziviramo tu komunikaciju i, na neki način, zajednički radimo na realizaciji tih projekata. Danas nismo razgovarali o konkretnim putnim pravcima, ali smo dogovorili da ćemo sufinansirati zajednički projekt infrastrukture u naseljenim mjestima gdje su se ljudi vratili - naglasio je Ramić.

Istaknuo je i to da će krajem godine biti raspisan javni poziv koji se tiče podrške razvoju poljoprivrede na tom području, te da će i ti projekti biti zajednički sufinancirani.

Share: