Ministar Ramić posjetio katarskog ambasadora

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu posjetio katarskog ambasadora Rashida Mubaraka R.A. Al-Kawarija, s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje i stvaranju uslova za veću podršku za ekonomsko jačanje povratnika u Bosni i Hercegovini.

Ambasador je upoznao federalnog ministra o aktivnostima Ambasade Katara u Bosni i Hercegovini, naglasivši potrebu intenzivnije saradnje institucija dviju država, posebno na planu investicija, i izrazio svoju spremnost da tome doprinese.

Upoznavajući ambasadora o aktivnostima Ministarstva, Ramić je istakao problem ekonomskog stanja povratnika i uopće održivosti povratka u Republiku Srpsku.

Ovom prilikom je ambasadoru uručio brošuru Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, koja sadrži idejne projekte održivosti povratka kroz ekonomsko jačanje povratnika. Pozvao je ambasadora da u narednoj godini, u skladu s mogućnostima, ostvare saradnju kroz zajedničku realizaciju nekih od projekata koji su, uglavnom, vezani za oblast poljoprivrede s ciljem snažnije ekonomske podrške povratnicima, njihovog zaposlenja na vlastitim imanjima i registraciji gazdinstava.

Sagovornici su izrazili spremnost da rade na zajedničkoj realizaciji nekih od projekata održivosti povratka.

Tokom današnjeg razgovora, katarski ambasador prihvatio je poziv ministra Ramića da, zavisno od vremenskih uslova, zajednički posjete neke povratničke sredine u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Share: