Projekti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica: Samo u 2015. uloženo 1,6 miliona KM u Srebrenicu

Dok se u domaćoj javnosti najavljuju projekti u Srebrenici koji će biti realizovani novcem koji je donirala Vlada Srbije, u potpunoj sjeni je ostala činjenica da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, samo u prošloj godini u ovaj grad investiralo čak 1,6 miliona KM. 

Naime, naš list je došao do podataka o investicijama i ulaganjima ovog ministarstva, koje u kontinuitetu pomaže povratnike u entitet RS, a posebno u Srebrenici. Prema podacima koje Faktor posjeduje, kroz sektore djelovanja i usvojene programe rada, postignuti su zapaženi rezultati u održivom povratku, izgradnji infrastrukture u povratničkim sredinama, zapošljavanju i samozapošljavanju povratnika.

Tako je u toku 2015. godine Ministarstvo u Srebrenici realiziralo brojne projekte. Asfaltirane putne dionice u srebreničkim mjestima Rosulje, Žabakovice, Alimani, Rađenovići, Klotjevac, te vodovod u naselju Sućeska, čija je ukupna vrijednost 427.000 maraka.

-Ministarstvo svake godine ulaže značajna sredstva u Srebrenicu, koja u ovom trenutku ostvaruje vidljiv ekonomski napredak. Ovo Ministarstvo će i dalje investirati sredstva koja će se iz godine u godinu povećavati, jer naš cilj je stvoriti uvjete za održiv povratak raseljenih i izbjeglih osoba, te od Srebrenice napraviti regionalni privredni centar – kazao je za Faktor Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Kada je u pitanju Srebrenica, pored infrastrukturnih ulaganja, za podršku projekata i izgradnju vjerskih objekata izdvojeno je 70.000 maraka, dok je za nabavku sadnica izdvojeno više od 10.000 KM.

Sa 396.000 maraka Ministarstvo je finansiralo zapošljavanje radnika u Srebrenici, zapošljavanje volontera pripravnika, ali i samozapošljavanje putem dodjele tovnih junadi i visokosteonih junica.

Velika podrška je data i za obnovu stambenih objekata po sistemu „ključ u ruke“ i dodjelu građevinskog materijala. Ukupno je izdvojeno 423.000 KM. Sa više od 51.000 KM Ministarstvo je davalo podršku radu nevladinim organizacijama i udruženjima, stipendiralo 20 studenata, dodjeljivalo humanitarne pakete i jednokratne novčane pomoći.

Pored finansiranja asfaltiranja, izgradnje, donacija, stipendiranja i drugih izdvajanja, Ministarstvo je sa 264.000 KM sufinansiralo i organizaciju kolektivne dženaze i ukopa žrtava genocida 11. jula u Potočarima. Uz to, data je podrška saniranju trase Marša mira, koja je bila uništena tokom klizišta. 

Share: