Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio Janju

U povratničkom mjestu Janja živi oko 6 000 povratnika koji se uglavnom bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. Određeni broj povratničkih porodica su bili korisnici pomoći Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kroz različite vidove pomoći u održivom povratku ( mehanizacija, stajski objekti, visokosteone junice i tovna junad), te druge vidove pomoći. Ministru Ramiću je upriličen doček od strane vjerskih, kulturnih, političkih predstavnika, i predstavnika Udruženja demobilisanih boraca i logoraša Bijeljina-Janja. Ovom prilikom su  prezentovani realizovani projekti iz 2015. godine i plan realizacije za 2016. godinu.

Samo u 2015. godini u opštinu Bijeljina, kroz podršku povratnicima,  investirano  je preko 780 000 KM od strane ovog ministarstva. Za 12 najuspiješnijih učenika ministar je obezbijedio nagrade, među kojima je i prva hafiza iz Janje  Fatima Camić. U sklopu posjete, Ramić je obišao i Atik džamiju koja je nedavno bila meta nepoznatog napadača.

Povratnici u Janji su imali mogućnost informisanja o otvorenim Javnim pozivima ministarstva, a glavni imam MIZ Janja Omer ef. Camić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Janjarcima i  uručene su zahvalinice udruženja i MIZ Janja ministru.

„Mi ćemo rado podržati povratničke sredine iz kojih dolaze inicijative i interesovanje za određene projekte od značaja za tu sredinu.“- istakao je Ramić

Share: