Ministar Ramić u službenoj posjeti Srebrenici

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH danas boravio u službenoj posjeti Srebrenici. Upriličen je niz sastanaka, a posjeta je započela sastankom sa načelnikom Ćamilom Durakovićem u zgradi Općine. Načelnik Duraković se zahvalio Ramiću na izuzetno zapaženim ulaganjima u Srebrenicu kroz infrastrukturu i zapošljavanje povratnika posredstvom Ministarstva kojim rukovodi, a Ramić je izvršio prezentaciju svih ulaganja u 2015. godini u ovaj grad čiji iznos po svim programima iznosi preko 2 miliona KM.

U zgradi Medžlisa IZ-e Srebrenica ministar se sastao sa predsjednikom  Medžlisa Alijom Tabakovićem i glavnim imamom Damir-ef. Peštalićem, sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja „Prosvjetitelj“ koji su uručili priznanje ministru za doprinos u podršci održivog povratka u Podrinju. Uslijedio je zajednički obilazak Bošnjačkog kulturnog centra čiju izgradnju dijelom finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Održan je zajednički sastanak sa odbornicima u SO Srebrenica koji su ministra upoznali o problematici i potrebama stanovništva Srebrenice.

Posjeta je nastavljena obilaskom porodica koje su bile korisnici pomoći u 2015. godini kroz programe samozapošljavanja i dodjelu visokosteonih junica i tovnih junadi. Jedan od njih je Salko Tursunović iz sela Sućeska koji je bio korisnik pomoći tovnih junadi. „Ovakav vid podsrške povratnicima nam je trebao i ovo jekonkretna podrška na osnovu koje možemo biti finansijski neovisni i samoodrživi.“ Izjavio je  Salko Tursunović, povratnik u Srebrenicu.

Share: