Federalno ministarstvo raseljnih osoba i izbjeglica: Značajni projekti podrške samozapošljavanju povratnika u RS

Povodom informacija u nekim medijima, vezano za realizaciju projekta dodjele junadi za tov i visokosteonih junica, saopćenjem se oglasilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. U saopćenju se kaže:

“U 2015 godini, u cilju podrške održivom povratku na području Republike Srpske, Ministarstvo je pripremilo nekoliko značajnih projekata koji imaju za cilj stvaranje uslova za  samozapošljavanja povratnika, ekonomsku samoodrživost povratnika i poboljšanje kvaliteta življenja u lokalnim zaajednicama.

Jedan od projekata je podrška samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi  za tov i visokosteonih junica. Ministarstvo donira 70 posto vrijednosti, dok korisnik učestvuje sa 30 posto, uz obavezu korisnika da se zadrži u projektu najmanje tri godine.

Raspisan je javni poziv za odabir korisnika projekta, na koji se prijavilo više od 250 fizičkih osoba – povratnika, sa zahtjevom za dodjelu od pet do 25 pojedinačnih grla po korisniku, što pokazuje veliku zainteresovanost za učešće u ovom programu.

Također, u cilju što kvalitetnije realizacije ovog i drugih programa/projekata, Ministarstvo je angažovalo Veterinarski fakultet u Sarajevu, s kojim je 27.11.2015. godine potpisan ugovor o poslovnoj saradnji, koji su uradili stručnu ekspertizu projekta, te dali prijedloge i sugestije programu, o čemu su sastavili i poseban izvještaj.

U okviru prve faze projekta podrške samozapošljavanju u poljoprivredi na području Republike Srpske ugovori su potpisani s 52 korisnika za uzgoj tovne junadi i s 33 korisnika za dodjelu visokosteonih junica. Projekt je realizovan u periodu novembar - decembar 2015. godine kada su podijeljena ukupno 533 grla tovnih junadi i 223 grla visokosteonih junica.

Junadi za tov su tovno-mesne pasmine, dok su visokosteone junice simental pasmine, gravidnosti od četiri do osam mjeseci i genetskog potencijala koji će u prvoj laktaciji dati pet do osam hiljada litara mlijeka. Pored toga, korisnici visokosteonih junica imaju i dodatnu ekonomsku korist kroz novorođenu telad.

Ukupna vrijednost ulaganja do sad je veća od 1,6 miliona KM, od čega je lično učešće korisnika 30 posto.

Obzirom na veliku zainteresovanost potencijalnih korisnika i pozitivne efekte iz prve faze projekta, Ministarstvo će nastaviti s realizacijom druge faze podrške samozapošljavanju u poljoprivredi na području RS i u 2016. godini” – kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

Share: