Ministar Ramić primio katarsku delegaciju

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić primio je delegaciju iz Katara, na čelu sa izvršnim direktorom Katarskog razvojnog fonda Misferom Hamadom Al-Shahwanijem i izvršnim direktorom za međunarodni razvoj Qatar Charity (katarska humanitarna organizacija) Mohammedom Al-Ghamdijem. Sastanku je prisustvovao i direktor predstavništva Katarske humanitarne organizacije u Sarajevu Mohammed Ouchene.

Ministar Ramić je zahvalio članovima delegacije na njihovoj zainteresiranosti za problem povratničke populacije u Bosni i Hercegovini, iako svjedočimo drugim kriznim/ratnim žarištima i migrantskoj krizi u svijetu. On ih je upoznao sa aktivnostima i projektima Ministarstvu, ističući problem ekonomskog stanja povratnika i uopće održivosti povratka u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje i stvaranju uslova za veću podršku u ekonomskom jačanju povratnika u BiH, kroz zajedničku realizaciju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede, stočarstva i voćarstva. Partnerstvo bi moglo biti ostvareno u sufinasiranju projekata i pomoći od strane ministarstva i donatora iz Katara, kao i ličnog učešća povratnika/korisnika. Cilj je snažnija ekonomska podrška povratnicima, odnosno njihovo zaposlenje na vlastitim imanjima i registracija njihovih gazdinstava.

Izvršni direktori Katarskog razvojnog fonda i međunarodnog razvoja u Qatar Charity iskazali su zanimanje za razvojne projekte podrške i pomoći povratnicima, te da će u narednom periodu sagledati mogućnosti zajedničkog učešća u realizaciji projekata koji će im naknadno biti dostavljeni, saopćeno je iz Federalnog ministarstva arseljenih osoba i izbjeglica. 

Share: