Osmanović primio delegaciju UAE

Od 2,2 miliona građana koji su između 1992. i 1995. godine napustili svoja ognjišta, što je više od 50 posto tadašnjih stanovnika BiH, milion je raseljen unutar zemlje, a ostali diljem svijeta. Od Dejtonskog sporazuma do danas u Federaciju BiH se vratilo milion i 33 hiljade građana, a u Republiku Srpsku 267 hiljada.

To su neki od podataka s kojima je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas, u sjedištu Federalne vlade, upoznao delegaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju su činili direktor Odjela za islamska pitanja i humanitarne aktivnosti Ali Khalfan Ahmad Saeed Almansoori, predstavnik humanitarne organizacije „Dubai Khayriyya“ Hussain Abdulrahim Hussain Gargash i izvršni direktor OIC – Fonda za povratak izbjeglica BiH En-Nur Swar Eddahab.

Federalno ministarstvo ima za cilj održivi, ekonomski ojačan, povratak jer pored obnove domova, treba riješiti problem zaposlenja povratnika. Na javni poziv za obnovu stambenih jedinica koje je Ministarstvo objavilo prošle godine se, kako je kazao, prijavilo 11.000  porodica.

Delagacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata boravi u BiH kako bi se na licu mjesta upoznala sa problemima sa kojima se suočavaju povratnici, te humanitarnim organizacijama u svojoj zemlji predložila zajedničke akcije kako bi se pomoglo ovoj populaciji. Gosti su, također, ukazali i na potrebu olakšanja viznog režima koji sada otežava rad i humanitarnim organizacijama, ali i privrednicima iz ove zemlje koji bi mogli biti potencijalni investitori. 
Inače, današnjem sastanku su prisustvovali i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Edin Ramić i nacionalni koordinator za saradnju sa Organizacijom islamske kooperacije Nusret Čančar.

Share: