Ramić i Tokić razgovarali o stanju povratnika u RS

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je, u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, s predsjednikom Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudinom Tokićem i izvršnim direktorom Adnanom Bajrićem razgovarao o sigurnosnoj situacija povratnika u Republiku Srpsku i optužnici kojom vlasti ovog entiteta u postupku protiv Tokića i Bajrića žele zapravo dokinuti slobodu govora i isticanja svoje nacionalne i etničke opredijeljenosti.

Naime, povodom optužnice kojom vlasti RS-a terete Tokića i Bajrića, u Osnovnom sudu u Banjoj Luci će 4. aprila biti održano ročište na kojem se o krivici trebaju izjasniti Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić zbog „krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“. Optužnica je potvrđena 12. oktobra prošle godine.

Kako je poznato, Tokić i Bajrić su optuženi da su 22. maja 2015. godine u Srpskoj ulici u Banjoj Luci „raširili ratnu zastavu Armije RBiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“.

U međuvremenu, optužnica protiv Tokića je proširena zbog promocije njegove knjige “Nova bošnjačka politika - Bitno je biti Bošnjak”, čija je, prema onome što mu se na teret stavlja, osnovna ideja “ukidanje RS”.

Pri svemu ovome treba imati u vidu činjenicu da su, u posljednje vrijeme, prava povratnika minimizirana kroz različita djelovanja institucija RS-a, sa akcentom na otvaranje javnih ustanova nazvanim po imenima optuženih za ratne zločine.

- Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica tretira pitanja i potrebe povratnika, te će nastaviti pružati svaki vid podrške kako bi povratničku populaciju i pojedince koji se zalažu za njihova prava učinio zaštićenima - istakao je Ramić, saopćilo je ovo ministarstvo.

Share: