Studentima povratnicima u RS dodijeljeno 330 stipendija

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je danas u Sarajevu redovnim studentima - povratnicima na područje Republike Srpske 330 stipendija u vrijednosti od po 800 KM za akademsku 2015./2016. godinu.

Ugovore o dodjeli je potpisao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, a stipendije su uručene redovnim studentima koji su ispunili opće kriterije iz javnog poziva koji je raspisalo Federalno ministarstvo.

Ministar Ramić je rekao da ovaj broj studenata-stipendista iz RS pokazuje da povratnička područja koja su bila napuštena danas bilježe nove korake i uspjehe, te je izrazio nadu da će studenti po završetku studije, povratkom i ostankom u povratničkim sredinama doprinijeti bržem i efikasnijem razvoju procesa povratka u BiH.

- Naši podaci pokazuju da broj studenata raste, što nas posebno raduje. Ovoliki broj na tom području i njihov povratak nakon završetka studija će dati novi kvalitet provratku i jednu novu energiju koja je prisutna u područjima koja su pretrpela razaranja i najteže zločine - poručio je Ramić.

Program stipendiranja će biti nastavljen, najavio je, te pozvao studente da već sada razmišljaju kako da se po završetku studija integrišu u nekom od projekata zapošljavanja i samozapošljavanja u njihovim sredinama, koje Ministarstvo nudi mladim ljudima s idejom. Na osnovu podataka iz aplikacija za stipendije, ministar vjeruje da mnogi studenti imaju šta ponuditi u tom smislu i ostankom u Bosni i Hercegovini doprinijeti prosperitetu.

Za ovu godinu je u federalnom Budžetu za program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, prvenstveno mladih, namijenjeno 50 miliona KM, podsjetio je Ramić.

- Mi već imamo učenike i studente koji su bili naši stipendisti, a sada su naši korisnici programa prvog zapošljavanja. Molimo vas da budete aktivni sudionici, pogotovo oni koji imaju smisla za bavljenjem razvojem bez obzira na vrstu djelatnosti, te da razmišljate o tome kako da zaposlite sebe i druge nakon studija, a ne da očekivanja fokusira samo na to kako da vas drugi zaposle - poručio je Ramić.

Studentica druge godine ekonomije Husneta Tupković iz Ugljevika zahvalila je ministru i Federalnoj vladi za podršku njenim kolegama.

Pored progama stipendiranja studenata, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima i program obezbjeđivanja pripravničkog ili volonterskog staža za one koji uspješno završe studije. 

Share: