Govor ministra Ramića na 19. euroazijskom ekonomskom samit u Istanbulu

Iako su, evidentno, postignuti značajni rezultati na realiziranju odredbi Aneksa VII, više od polovine od ukupno 2,2 miliona izbjeglih i raseljenih osoba se nisu vratili svojim domovima, a mnogi od njih još uvijek trebaju trajna rješenja, izjavio je federalni  ministar  raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji sudjeluje na euroazijskom samitu koji se održava u Istanbulu.

"Zvanične statistike procjenjuju da skoro milion i po osoba rođenih u Bosni i Hercegovini živi izvan zemlje, što je skoro četrdeset posto ukupnog stanovništa, a da s drugom i trećom generacijom migranata ovaj broj doseže dva miliona. Najveći broj njih se integrirao u zemljama prihvata, ali oko 80.000 izbjeglica iz BiH još uvijek treba trajna rješenja, koja mogu uključivati i njihov povratak u BiH", rekao je ministar Ramić obraćajući se euroazijskom ekonomskom samitu koji se održava  u Istanbulu.

U nastavku svog izlaganja ministar Ramić je istakao da "Iseljenici su u većini slučajeva visokoobrazovani i ostvarili su značajan uspjeh u zemlji u koju su imigrirali, a imaju  interes za povratkom u zemlju porijekla. Takvi uspješni ljudi predstavljaju ogroman potencijal za razvoj zemlje u različitim sektorima. Nažalost, ovaj potencijal je nedovoljno iskorišten. Uloga migracija je ključna za zemlje u razvoju, jer može utjecati na povećanje ulaganja i uspostavu razvojnih veza kao i stimulirati razmjenu ideja, dobrih praksi, kulturnih, poslovnih i drugih saradnji. Raseljena lica unutar Bosne i Hercegovine kao i migranti iz Bosne i Hercegovine su veoma prisutni  i aktivni  u zajednicama u kojima se nalaze,  kako u BiH  kao i u zemljama u koje su emigrirali, ali i sve više u zajednicama iz kojih su prisilno otišli.

Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica veliku pažnju posvećuje razvoju  relevantnih politika, planova i aktivnosti koji stimuliraju povratak  raseljenih osoba i izbjeglica da se vrate u mjesta koja su morali napustiti. Projektima se  nastoji doprinijeti stvaranju povoljnog okruženja za migrante koji su voljni da promoviraju i proaktivno podrže razvoj zemlje u relevantnim sferama socioekonomskog razvoja na svim institucionalnim i društvenim nivoima.

Projekti koje je u proteklom periodu pokrenulo Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica  potiče vertikalnu usklađenost nacionalnih strategija i resursa vezanih za migracije s lokalnim razvojnim strategijama, a sve  u cilju povezivanja nacionalnih i lokalnih napora i održivosti razvojnih rezultata, rekao je ministar Ramić na 19. euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu a koji organizuje Fondacija Marmara iz Turske okupio je veliki broj dužnosnika i privrednika iz brojnih zemalja svijeta.

Share: