Ministar Osmanović primio delegaciju sa Sokoca

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas je, sa saradnicima, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu primio delegaciju općine Sokolac koju je predvodio načelnik Milovan Bjelica te predstavnike povratnika u ovu općinu.

Tokom sastanka načelnik Bjelica informirao je ministra Osmanovića o saradnji koju Općina ima sa povratnicima, o projektima koji su uspješno realizirani, kao i o budućim planovima. Načelnik je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koje je resorno ministarstvo pružilo općini Sokolac i izrazio zadovoljstvo dobrom komunikacijom sa povratnicima sa kojima će se još više raditi na unapređenju i poboljšanju saradnje. Naglasio je dobro stanje bezbjednosti povratnika u općini Sokolac i njihovu otvorenost prema povratnicima koji se žele vratiti.

Predstavnici povratnika su istakli kako sada imaju plan povratka koji uključuje obnovu puteva, vodovodne mreže i povratničkih kuća, pri čemu bi im jako dobro došle donacije u građevinskom materijalu.

Ministar Osmanović obavijestio je goste o planovima za realiziranje projekata obnove infrastrukture, održivog povratka i rekonstrukcije stambenih jedinica, u koje će biti uključeni i povratnici u ovu općinu. Federalno ministarstvo je raspisalo nekoliko javnih poziva kako bi pomogli i omogućili povratnicima zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Javni poziv za obnovu stambenih jedinica je prilika za povratnike da sebi obezbijede dom, a u toku je i javni poziv za odrađivanje pripravničkog staža za povratnike koje će Ministarstvo, u saradnji sa Općinom, realizirati te na taj način pružiti i egzistencijalnu podršku mlađoj populaciji povratnika.

Share: