Ministar Ramić posjetio Općinu Žepče i MZ Željno polje

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić  sa saradnicima  danas je boravio u radnoj posjeti Zeničko - dobojskom kantonu. Tom prilikom ministar je posjetio premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, sa kojim je razgovarao o dosadašnjim i budućim projektima Ministarstva i ovog Kantona ,obnovi stambenih objekata i infrastukture sa posebnim osvrtom na stvaranje uslova za zapošljavanje povratnika i održivost povratka  na području  ZE-DO kantona.

U nastavku radne posjete ZE-DO kantonu upriličen je sastanak u Općini Žepče. Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Mato Zovko, federalni ministar prostornog uredjenja Josip Martić , kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurdžehan Šahinović i predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Jusufović.

Ministar Ramić prezentovao je dosadašnje aktivnosti Ministarstva i kazao da je na području Općine Žepče u 2015.godini uloženo ukupno 525.191,04 KM. Iz sredstava Budžeta Federacije izdvojeno je 161.057,55 KM za podršku zapošljavanju korisnika-direktno zapošljavanje 11 povratnika,dodjeljena poljoprivredna mehanizacija za 4, te sadnice voća za 7 korisnika.

Iz kreditnih sredstva Svjetske banke namjenjenih za hitnu sanaciju šteta od poplava, uloženo je 364,133.95 KM u rekonstrukciju 10 stambenih objekata, dodjelu građevinskog materijala za izgradnju 23 stajska objekta, 4 plastenika te podjeljene sadnice voća za 40 korisnika. Pored navedenih sredstava kroz projekata Saudijskog donatorskog fonda potpisani su ugovori za rekonstrukciju stambenih objekata za 8 korisnika , a kroz Regionalni stambeni projekat izvršit će se sanacija 13 stambenih objekata.

Značajno je napomenuti da Ministarstvo pruža i humanitarnu pomoć povratnicima te je u 2015.godini podjeljeno 120 porodičnih paketa (prehrambeni i higijenski artikli) i podržan rad i aktivnosti 3 udruženja građana koja u Općini Žepče realiziraju projekte od značaja za povratničku populaciju.

U 2016.godini planirana je obnova više infrastukturnih objekata u ovoj Općini, koji će se sufinansirati kroz zajedničke projekte Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Kantonalnog ministarstva za rad, socijalne politiku i izbjeglice i Općine Žepče, kazao je ministar Ramić.

Ministar Ramić  posjetio  je  i MZ Željezno polje  koja je tokom katastrofalnih poplava 2014. pretrpjela veliku štetu.

 

 

Share: