Građevinski materijal i kuće za povratnike u regiji Doboj

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas ugovore kojima su odobreni počeci gradnje triju stambenih jedinica za tri povratničke porodice u regiju Doboj i dodjela materijala za gradnju 19 stambenih jedinica. Sredstva su dodijeljena povratnicima odabranim po javnom pozivu za izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica. Potpisani su ugovori za 22 korisnika, iz tri općine regije Doboj: Teslić, Vukosavlje i grad Doboj, a za naredne dane je planirano potpisavanje za još pet općina: Bosanski Brod, Modriča, Pelagićevo,Bosanski Šamac i Derventu.

Ramić je prisutnim medijima kazao da će 55 povratnika putem  ovog javnog poziva  i projektom Saudijskog fonda dobiti građevinski materijal ili izgrađen stambeni objekt po sistemu ''ključ u ruke'', ako se radi o stopostotnim invalidima. Istakao je da će isporuka građevinskog materijala za 19 povratnika početi već sutra, a gradnja kuća naredne sedmice. Izvođači radova su odabrani.

Ukupna finansijska sredstva za obnovu stambenih jedinica obuhvaćenih javnim pozivom iz 2015. godine i programom Saudijskog fonda, koji provodi Ministarstvo, iznose 1.268.000 KM.

Ugovore su, osim ministra Ramića, potpisali i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik Općine Teslić Milan Miličević i načelnik Općine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović.

Share: