Ministar Ramić potpisao ugovore vrijedne 4,5 miliona konvertibilnih maraka kojima će se zaposliti stotine povratnika

Danas je u velikoj sali Parlemanta FBiH, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao više ugovora o dodjeli sredstava pravnim i fizičkim osobama za projekte održivog povratka.

Riječ je o projektima koji podržavaju zapošljavanje povratnika, pružaju podršku pri obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS na područje Republike Srpske, program izgradnje i opremanje farmi brojlera, program podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i visokosteonih junica – II faza, program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika.

Ukupna ulaganja Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u ove projekte su 4,5 miliona KM.

Program zapošljavanja povratnika u maloj privredi započet je ove godine raspisivanjem javnog poziva, a pravo učešća su imala mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju do 15 zaposlenika i obrtnici koji zapošljavaju do 10 radnika u zonama povratka. Cilj programa je podstaknuti male i porodične biznise na nove investicije, koje bi, u konačnici, proizvele nova radna mjesta. FMROI je podržalo 30 korisnika. Minimalan broj zaposlenih i populacije povratnika koji će se ostvariti realizacijom ovog programa je 97. Ukupna investicija: više od 3,9 miliona KM, od čega je učešće Ministarstva 1.655.000 KM.

U Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom, ugovori će biti potpisani sa 86 pripravnika i 32 poslodavca kod kojih će pripravnici raditi. Za realizaciju ovog programa FMROI je izdvojilo više od 450.000 KM.

U Programu izgradnje i opremanja farmi brojlera bit će potpisani ugovori sa 9 korisnika i to s područja općina/opština Srebrenica 2, Zvornik 4, Osmaci 1 i Milići 2. Riječ je o farmama brojlera kapaciteta od 5.000 do 10.000 komada. Direktno će biti zaposleno 14 povratnika uz indirektno zapošljavanje još 30 radnika. Vrijednost projekta je 1,3 miliona KM, uz učešće korisnika za farme kapaciteta 5.000 komada 40 posto, a za farme kapaciteta 10.000 komada učešće korisnika je 50 posto.

Kroz Program podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i viskosteonih junica –II faza, ugovori će biti potpisani sa 63 korisnika fizičke osobe s područja općina u RS, od čega 38 korisnika za tov junadi i 25 korisnika za visokosteone junice. Ukupno će biti donirano 310 grla junadi za tov i 140 visokosteonih junica. Kroz projekte će biti obezbijeđeno samozaposlenje za 63 povratničke porodice. Vrijednost projekta je 1.000.000 KM, uz učešće korisnika od 30 posto.

Programom podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika planirano je potpisivanje ugovora sa 8 privrednih subjekata. Ministarstvo će podržati investicije u ovim privrednim subjektima za realizaciju programa koji se odnose na proširenja kapaciteta, nabavku opreme i slično, u ukupnom iznosu od 575.500 KM, a bit će direktno zaposleno 59 povratnika, na minimalni period od 3 godine.

Share: