Podrška Ministarstva povratnicima u Jajcu, Šipovu, Jezeru i Donjem Vakufu

- Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice podržat će sa po 50.000 KM razvoj infrastrukture u općinama Šipovo i Jezero nakon što u njima budu definirani ti projekti, kao i neke pojedinačne zahtjeve povratnika koji se žele baviti poljoprivredom.

To je za Fenu izjavio resorni ministar Edin Ramić nakon današnje službene posjete općinama Jajce, Šipovo i Jezero s čijim je predstavnicima razgovarao o statusu i poboljšanju kvaliteta života povratničke populacije, ekonomskoj održivosti te izgradnji infrastrukture. 

U Jajcu je već ranije dogovorena podrška zapošljavanju deset volontera iz povratničke populacije i nekim individualnim proizvođačima te određenim projektima razvoja infrastrukture, kazao je.
 

I ranije, u 2014. i 2015. godini, s načelnikom te općine je postojala dobra komunikacija u vezi s analiziranim projektima, napominje ministar.

- S obzirom na to da su ovo tri sredine iz kojih su svi faktički bili izbjegli i svi su na neki način u kategoriji povratnika, da su sredine u kojima je vrlo rano počeo proces povratka, mnogi od projekata su završeni, pa je sada bio naglasak na razvoju poljoprivrede i privrede u tim sredinama.
 
Kad je riječ o Jezeru i Šipovu, tamo je u proteklom periodu bila nestabilna politička situacija po pitanju skupštinskih većina, opoziva načelnika, referenduma koji nisu uspjeli i slično, tako da oni nisu u odgovarajućoj mjeri konzumirali mogućnosti naših ministarstava, nisu bili uključeni u naše javne pozive vezane za infrastrukturu, za informisanje njihovih stanovnika o javnim pozivima, ali nadamo se da ćemo u narednom periodu,  nakon stabilizacije političkih prilika za lokalne izbore i sada, već biti u situaciji da  analiziramo određene projekte - riječi su ministra Ramića.
 

Osim u Jajcu, Šipovu i Jezeru, on je tokom ove službene posjete boravio jučer u Donjem Vakufu.

Tamo je dogovoreno da će resorno federalno ministarstvo sufinansirati dvije trećine potrebnog novca za asfaltiranje dva lokalna puta u povratničkim zajednicama, za šta će biti izdvojeno od 150.000 do 160.000 KM.
 
Ministarstvo će podržati i projekte poljoprivrednog razvoja, među ostalim projekte proizvodnje jagodičastog voća.

Lani je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo oko 300.000 KM za stambene, infrastrukturne i poljoprivredne projekte u općini  Donji Vakuf, rekao je ministar.

Share: