Novoasfaltirani putevi povezali Osmake, Kalesiju i Živinice

Svečanim presijecanjem vrpci na putnim pravcima Gojčin-Repuh i Gojčin-Vrelo zvanično su puštena u promet dva novoasfaltirana putna pravca, koji povezuju dva bh. entiteta i tri općine; Osmaci, Kalesija i Živinice.

Riječ je o pravcima koji su postojali i ranije, ali se radilo o makadamskim putevima koji ranije nisu bili prepoznati kao putevi od velikog značaja za povezivanje dva entiteta, tri općine, i veliki broj naselja u kojima stanuju povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Za realizaciju projekata asfaltiranja ova dva puta najzaslužnije je Federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih osoba, koje je prepoznao ovaj projekat kao šansu da se povratnicima bošnjačke i srpske nacionalnosti kreiraju bolji preduslovi za život i rad na svojim prijeratnim ognjištima, ali i odlični za suradnju općina Osmaci, Kalesija i Živinice.

Ukupna vrijednost oba projekta je 317.243,04 KM. Kada je u pitanju put Gojčin - Repuh, projekat je koštao 192.147,78 KM, od čega je FMROI financiralo 80 posto, a 20 posto Općina Kalesija. Ovim putem su povezane općina Kalesija i Živinice. općine, naročito za one osobe koje se bave poljoprivrednom i stočarstvom.

FMROI je finansiralo cjeloklupno asfaltiranje dijela puta Gojčin - Vrelo, a vrijednost projekta je koštala 125.095,26 KM. Ovaj put je povezao općine Osmaci i Kalesija, te je alternativni pravac koji mogu koristiti građani općine Osmaci koji žele prema Kalesiji, i obratno.

Oba putna pravca mogu rasteretiti magistralni put M-4, Tuzla - Zvornik, jer je na ovaj način povezan veliki broj naselja do kojih se može na kraći i brži način doći upravo ovim putevima.

Uz federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Edina Ramića, na putu Gojčin - Repuh su vrpcu presjekli Ismet Mešić (po ovlaštenju mijenja načelnika općine Kalesija), načelnici općina Živinice i Osmaci Asim Aljić i Ljubo Petrović, kao i predsjednici mjesnih zajednica Gojčin, Jelovo Brdo i Tupković.
Milisav Garić iz Gojčina, predstavnik povratnika srpske nacionalnosti u općini Kalesija, se posebno zahvalio ministru Ramiću na realizaicji ovoga projekta, rekavši da je on i njegove komšije, kao i veliki broj građana općine Osmaci, dugi niz godina čekali konačno asfaltitranje puta koji svakodnevno koriste. Povratnici sprske nacionalnosti u Gojčin su ministru Ramiću uručili zahvalnicu.

- Realizacija ova dva putna pravca je ekspresno realizovana, iako su građani ovih naselja na ovo čekali dugi niz godina. Ovi putevi povezuju dva enititeta, tri općine i veliki broj naselja u kojima žive i Bošnjaci i Srbi. Put je veoma značajan za njihov opstanak ovdje i sigurni smo da će poboljšati njihove uslove života i omogućiti lakši rad u budućnosti. Ovi putevi se sada mogu koristiti čak i kao alternativa za glavnu saobraćajnicu, jer povezuje veliki broj naselja - rekao je ministar Edin Ramić.

Share: