Potpisan Memorandum o elektrifikaciji povratničkih kuća u cijeloj BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH dr. Edin Ramić, te ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar izbjeglica i raseljenih osoba RS Davor Čordaš danas su u Sarajevu potpisali memorandum o razumijevanju s ciljem bržeg rješavanja elektrifikacije povratničkih kuća. Pored ministara, ovaj memorandum su potpisali i ovlašteni predstavnici Fonda za povratak BiH, te entitetskih ministarstava za industriju, energetiku i rudarstvo, kao i predstavnici "Elektroprivrede BiH", "Elektroprivrede Republike Srpske" i "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna".

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH dr. Edin Ramić naglasio je da je riječ o povratnicima koji su se vratili u većinom porušena naselja bez uvjeta za stanovanje stoga imaju problema sa dovodom električne energije.

- Nekad elektrodistribucije sporo reaguju, tako da realizacija projekta traje i po nekoliko mjeseci. Najveći izazovi su takozvani usamljeni povratnici, a takvih je najčešće u istočnoj Bosni, Livnu, Duvnu i tako dalje - rekao je ministar Ramić.

Prilikom potpisivanja ovog memoranduma državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Semiha Borovac, istakla je da će se potpisivanjem ovog memoranduma skratiti procedura elektrifikacije povratničkih domova za više od šest mjeseci, jer su administrativne procedure dugo trajale, što je onemogućavalo povratak.

"Realizujući zadatak iz Revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao prioritet u djelovanju smo odredili rješenje problema elektrifikacije povratničkih kuća", navela je ona.

Prema njenim riječima, elektrifikacija za povratnike je besplatna, jer su se potpisivanjem ovog memoranduma elektroprivrede obavezale da će bez naknade obezbijediti izvedbeni projekat, montažu i stručni nadzor.

"Na osnovu prijava na javni poziv Ministarstva iz 2013. godine, od ukupno 142 opštine, čak 90 je iskazalo potrebu za elektrifikacijom i to za oko 1.800 obnovljenih, te za više od 10.400 neobnovljenih kuća" - rekla je ministrica Borovac.

Zatim je istakla da je procjena njenog Ministarstva da će za elektrifikaciju povratničkih kuća biti potrebno oko 1,2 milijarde KM, te dodala da je od 2008. do 2013. godine iz budžeta BiH za projekte elektrifikacije izdvojeno više od 15 miliona KM i zahvaljujući tim sredstvima više od 2.200 obnovljenih domova je dobilo struju.

Share: