Stambeni objekti za izbjegle i raseljene

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka danas su, s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u FBiH i izvođačima, potpisali ugovore o izgradnji stambenih zgrada u vrijednosti od 5.655.692 KM.

Ovim je označen početak izgradnje 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u šest višestambenih objekata u Zenici (62 stana), Tuzli (20 stanova), Bosanskom Petrovcu (20 stanova), Olovu (16 stanova), Foči u FBiH (devet stanova) i Pale-Prači (šest stanova).

Izgradnja je finansirana iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa s prevlađujućim učešćem IPA sredstava koja je osigurala Evropska unija. 

Ministrica Borovac je kazala da počinje treći potprojekt u okviru Državnog programa stambenog zbrinjavanja za izbjegle i raseljene osobe. Ovaj potprojekt je vrijedan 28,8 miliona KM. Prvi put u BiH, nakon dosadašnja dva potprojekta, počinje izgradnja stambenih zgrada, jer su dosad obnovljanji individualni stambeni objekati povratnika.

Trećim potprojektom je predviđena izgradnja ukupno 20 zgrada s 438 stanova u 19 lokalnih zajednica, od kojih 178 stanova u devet gradova i općina u FBiH. Osam stanova će biti građeno u Brčko Distriktu BiH, a 252 u devet gradova i općina u RS-u.

Ministrica Borovac je kazala da je danas potpisana prva tranšu sredstava od oko šest miliona KM za šest općina koje su osigurale kompletnu infrastrukturu. Bit će izgrađena 133 stana u koja će useliti oko 2.000 povratnika. Izgradnja će trajati od 10 do 15 mjeseci.  

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je kazao da će putem ovog potprojekta u Federaciji BiH biti izgrađeno 178 stanova u devet općina.

- Danas potpisujemo ugovore za izgradnju 133 stambene jedinice u zgradama socijalnog stanovanja i to u Zenici 62 stana, Tuzli 20, Olovu 16, Bosanskom Petrovcu 20, Foča u FBiH devet i Pale-Prača šest stanova - naveo je ministar Ramić.

Dodao je da su ugovoreni radovi za 18 stanova u općini Ilidža, a u općini Jajce sedam stanova. U Goraždu je ugovoreno već 20 stanova i u završnoj je fazi izrada glavnih projekata.

- Dodatno su osigurana sredstva za izgradnju još 34 stana u gradu Tuzla - kazao je ministar Ramić, napominjući da ukupna vrijednost ugovora koji se danas potpisuju za navedene općine iznosi 5.655.000 KM, bez učešća općina.

Istaknuo je da su općine bile u obavezi da osiguraju građevinsko zemljište i  potrebnu dokumentaciju za gradnju. Naveo je da bi radovi trebali početi u narednih desetak dana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je ocijenio da je ovo dobar projekt kojim se ponovo stvara fond društvenih, odnosno socijalnih stanova.

Napomenuo je da se u gradu Tuzla radi o 20 stanova, ističući da su pripremili lokacije i projekte za još 30, „pa je ukupno ovakvih 50“.

- Isto tako, iz međunarodnih sredstava očekujemo još nekih 150, dakle ukupno 200 stanova. Tome se nadamo u naredne dvije godine - kazao je gradonačelnik Tuzle.

Načelnik Općine Olovo Džemal Memagić je kazao da su ušli u projekt sa 16 stanova.

- Vrijednost projekta je oko milion KM. Mi smo obezbijedili zemljište, a obezbijeđen je i projekt. Nadamo se brzom početku radova - naveo je.

Share: