Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica BiH osiguralo dom za pet porodica povratnika

U opštini Srebrenica danas je potpisan ugovor sa povratnicima za izgradnju pet kuća na području Srebrenice. Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica BiH osiguralo je kuće povratnicima koji teško žive.

Munira Salihović iz Skeića se zahvalila Federalnom ministarstvu i ministru Edinu Ramiću:

- Zahvaljujem se Federalnom ministarstvu što će mi raditi kuću. Mnogo mi je drago i srce mi je veliko – izjavila je Munira Salihović.

Pored Munire, danas je potpisao ugovor i Sead Mehmedović iz Staroglavica koji ima pet članova porodice, a jedan član porodice je teško bolestan:

- Sretni i presretni smo što napokon možemo da se vratimo na svoje ognjište. Ja i supruga živimo sa majkom, bratom i snahom. Donacija nam znači puno jer stičemo uslove za povratak na svoje ognjište – kazao je Mehmedović.

Nisvet Mujanović, šef kabineta federalnog ministra BiH za izbjegla i raseljena lica kazao je da će Federalno ministarstvo i dalje nastaviti da pomaže povratnicima u Srebrenicu:

- Danas smo potpisali ugovore za pet stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke. Federalno ministarstvo je nosilac projekta zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i Fondom za povratak. Ovo je samo jedan od projekata koje Federalno ministarstvo provodi u Srebrenici i u toku su infrastrukturni projekti, projekti podrške u zapošljavanju i samozapošljavanju, a i svakako ćemo nastaviti da pomažemo povratnicima u Srebrenici – izjavio je Mujanović.

Prema riječima Mujanovića protekle dvije godine Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica BiH u Srebrenicu je uložilo oko 2.800.000. KM.

Aktuelni načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković je kazao da je zadovoljan saradnjom sa Federalnim ministarstvom i nada se daljoj saradnji:

- Odabrano je pet korisnika i realizacija ovog projekta će krenuti do kraja ove godine. Nadamo se da će ove porodice imati na proljeće svoje kuće. Drago mi je da ima zainteresovanja za izgradnju stambene infrastrukture i uvjeren sam da će slični projekti nastaviti u budućnosti – istakao je Duraković.

U opštini Srebrenica danas su ugovore potpisali Mehmedović Nail, Jakupović Zula , Mehmedović Hana, Salihović Munira i Mehmedović Suad. Vrijednost ove donacije je oko 150.000 KM.

Share: