Sastanak Al-Thanija i ministra Ramića: Zajednička vizija za podršku razvoju povratničkih zajednica

U posjeti Bosni i Hercegovini boravi katarski šejh i šef OICHF-a (Organizacija islmaske kooperacije za humanitarne fondove) Abdulaziz bin Abdulrahman Al-Thani, koji se danas sastao sa ministrom za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije  Bosne i Hercegovine Edinom Ramićem. Sastanku je prisustvovao i direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH An-Nur Eddahaba pod pokroviteljstvom Organizacije islmaske kooperacije.

Predmet sastanka je bio razgovor o realizovanim i budućim projektima. Ministar Ramić je upoznao  goste o strukturi i položaju povratnika, kao i o njihovim potrebama, te zahvalio na posjeti i interesovanju za zajedničku realizaciju budućih projekata, a koji se tiču podške kroz zapošljavanje, samozapošljavanje, stipendije studentima, podrška natalitetu u povratničkim sredinama i podrška mladim bračnim parodvima.

„Država Katar, na čelu  sa emirom, želi da pomogne Bosnu i Hercegovinu i mi smo danas tu kako bi dogovorili buduće aktivnosti, očekujemo i određene studije koje će nam olakšati realizaciju istih,“ istakao je gospodin Al-Thani.

„Povratnici se danas susreću sa nekoliko izazova u kojima im je potrebna podrška, a to su kreiranje radnih mjesta, obrada zemljišta, razvoj stočnog fonda, čuvanje biloške mase i obrazovanje. Raduje nas prijeteljski odnos države Katar i podrška koja se odnosi na pomoć povratnicima“, izjavio je ministar Ramić.

 

Share: