Ministar Edin Ramić u Derventi: Održivi povratak Bošnjaka i Hrvata u Posavinu je naš zajednički interes

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Derventu, gdje je sa predstavnicima lokalne zajednice razgovarao o projektima izgradnje i obnove infrastrukture u kojima učestvuje i Ministarstvo na čijem je čelu. Ramić je pozdravio zajednički rad i saradnju bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u ovom gradu, te je najavio nastavak podrške aktivnostima koje će osigurati održivost povratka u Derventu.

"Derventa je prije progona hrvatskog i bošnjačkog stanovništva iz Posavine bila multietnička zajednica sa 22 hiljade Hrvata i 7 hiljada Bošnjaka, a u samom gradu je živjelo većinsko bošnjačko stanovništvo. Danas u Skupštini opštine Derventa imamo tri Hrvata, a nadam se da će u narednom periodu povratnici iz ove regije konačno imati svog predstavnika i na višim razinama vlasti. Važno je da postoji zajedništvo u težnjama za ravnopravnošću, to su mi najbolje pokazali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Derventa i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak". Mi smo tu da pružimo podršku, te budemo oslonac projektima razvoja i obnove", kazao je Ramić.

Ministar Ramić je posjetio Dom kulture HKD "Napredak", u čijoj je obnovi najvećim dijelom učestvovalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Marijan Kljajić, predsjedavajući Skupštine opštine Derventa, iskazao je spremnost za nastavak saradnje i podršku zajedničkim projektima povratka.. Predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavo Dujak je dao više informacija o povratku u Brodu i Derventi, te predstavio aktivnosti koje je Savez realizovao uz pomoć Ministarstva.

"Pomažemo obnovu uništenih stambenih jedinica, radimo na tome da omogućimo poljoprivrednicima mehanizaciju, plastenike, opremu za držanje stoke i peradi. S druge strane, djeujemo na približavanju povratnika u zajednici. Važno je da imamo saradnju između Bošnjaka i Hrvata povratnika u Derventu, Brod, Vukosavlje i Modriču. Oni na zajedničkoj platformi mogu zagovarati jednu trajnu politiku podrške Vlade Federacije i drugih institucija održivom povratku. Ova posjeta je dio tih nastojanja", dodao je Ramić.

Ministar Ramić je na poziv potpredsjednika RS-a Josipa Jerkovića prisustvovao na njegovom Božićnom domjenku u motelu Dvor u Derventi. 

Share: