Ramić primio rukovodstvo Islamske zajednice Austrije

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas se sastao sa rukovodstvom Islamske zajednice u Austriji čiju delegaciju je predvodio predsjednik Ibrahim Olgun. Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji na institucionalnom nivou, kao i o stanju iseljenika koje imaju status izbjeglica u Austriji, a državljani su Bosne i Hercegovine.

“Zajednica muslimana u Austriji okuplja različite profile ljudi po porijeklu, uzrocima migracije i trenutnom statusu u ovoj zemlji. I naša migracija u ovoj zemlji ima nekoliko generacija, pa se pristup u tom smislu mora prilagođavati. Moramo znatno veće napore uložiti kako bi se povezali sa drugom i trećom generacijom iseljenika, te ih prepoznati kao veliki potencijal, ljude koji stečeno obrazovanje i iskustvo mogu vratiti u zajednice iz kojih su prognani oni ili njihovi roditelji“, kazao je ministar Ramić.

Predsjednik Olgun je upoznao ministra Ramića sa radom Islamske zajednice Austrije i njenom strukturom. Također, govorio je i o strukturi muslimanskog dijela stanovništva Austrije istaknuvši pritom da muslimansku populaciju u ovoj evropskoj zemlji najvećim dijelom čine Turci i Bošnjaci, te da su skoro svi bošnjački džemati integrisani u rad ove zajednice.

Share: