Ministar Ramić posjetio Tešanj: Osigurati dom za 21 porodicu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Tešanj, gdje je sa predstavnicima lokalne zajednice razgovarao o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih centara u naselju Medakovo i Rosulje.

Također, ministar Ramić je posjetio i fabriku pilećeg mesa 'Madi', koja sarađuje sa kooperantima u povratničkim zajednicama kroz uzgoj tovnih pilića. Sa ministrom Ramićem u delegaciji je bio i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

„Tešanj istinski pomaže povratničkim zajednicama, posebno kroz ulaganja i rad privrednika. Također, općinske službe su se pokazale efikasnim u procesu pripreme realizacije programa rješavanja statusa korisnika kolektivnog smještaja“, kazao je ministar Ramić.

„U okviru projekta, koji pomaže CEB - Razvojna banka Vijeća Evrope, želimo osigurati dom za raseljena lica koja još uvijek borave u kolektivnim i alternativnim smještajima širom zemlje. U Tešnju ćemo izgraditi objekat po modelu socijalnog stanovanja, koji zadovoljava najviše standarde te ćemo time riješiti stambeno pitanje za 21 porodicu nakon godina čekanja“, kazao je ministar Ramić.

Vrijednost projekta je 770 945 eura, od čega je 450 hiljada eura kreditno zaduženje, a preostala sredstva su osigurana kroz učešće općine Tešanj. Lokalna samouprava je dala svoj doprinos kroz osiguranje zemljišta, pripremu projektne dokumentacije i priključaka na infrastrukturu.

Federalno ministarstvo rasljenih osoba i izbjeglica će sufinansirati infrastrukturne projekte u sredinama gdje su raseljena lica i povratnici u općini Tešanj.

Share: