Ministar Edin Ramić povodom Međunarodnog dana žena: Novim pristupom osigurati veće učešće žena u povratničkim zajednicama

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je iskoristio priliku da čestita ovaj praznik i ukaže na važnu ulogu žene u procesu povratka od okončanja rata do danas.

„Ne smijemo zaboraviti izuzetan doprinos koje su naše majke i sestre dale u borbi za istinu i pravdu. Bile su prve na liniji kada smo se borili za dostojanstveno obilježavanje naših stratišta, prve u redovima za obnovu naših sela i povratak. U ratu u kojem su mnoge porodice ostale bez desetina muškaraca, očeva i sinova, one su bile te koje su podizale kuće, odgajale i hranile našu djecu koja su danas garancija našeg opstanka od Prijedora do Trebinja“, kazao je ministar Ramić.

„Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će učiniti sve da u narednom periodu preduzme mjere, uključi sve studentice u proces stipendiranja, naše poduzetnice u programe zapošljavanja i pokretanja biznisa. Osigurat ćemo jednake prilike i ravnopravan status ženama u svim projektima, a očekujem da u budućnosti imamo i nove žene-lidere u politici i društvu. Pružimo im podršku i oslonac u godinama koje su pred nama, jer je to naša zajednička odgovornost“, zaključio je ministar Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u svojim programima podrške zapošljavanju, stipendiranju i pokretanju biznisa preduzelo mjere na osiguranju ravnopravnog učešća žena i muškaraca, a ministar Ramić je iskazao spremnost na potporu aktivnostima kojim će se jačati uloga žene u povratničkim zajednicama.

Share: