Pismo stipendistima Programa podrške redovnim studentima-povratnicima za akademsku 2016/2017 godinu

Poštovani i poštovane,

Koristim ovu priliku da Vam čestitam za vrijedan rad i učenje kojim doprinosite razvoju naše domovine. Vi predstavljate novu generaciju povratnika, ljude koji su u centru pažnje rada, programa i aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u procesu provedbe Aneksa 7 – Sporazuma o povratku izbjeglih i raseljenih lica.

Kao najbolji studenti i studentice na najboljim fakultetima i univerzitetima širom zemlje, koji svojim akademskim napretkom, rade za dobrobit zajednice, te stiču novih znanja i vještina, pokazujete da ste upravo Vi oni na koje je ova zemlja čekala. Kada se zapitamo kakvu budućnost želimo da vidimo u Bosni i Hercegovini i koje promjene želimo da doživimo, moramo prvo pogledati sami sebe i nastojati da vlastitim napretkom damo svoj doprinos. Vi ste predvodnici takvog načina djelovanja, jer svojim primjerom pokazujete da je napredak i boljitak moguć.

Želim da Vam se zahvalim na povjerenju koje ste ukazali Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica svojom prijavom na naš program dodjele stipendija za akademsku 2016/2017 godinu, te se nadam da naša saradnja ovdje tek počinje. Ključni kriteriji su nam bili i ostali rezultati Vašeg učenja i rada, Vaša društvena odgovornost, a nastojali smo da programom stipendija osiguramo zaštitu ravnopravnosti spolova i obuhvatimo sve zajednice u BiH.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je planom aktivnosti koji uključuje stipendiranje, osiguranje pripravničkog staža i podrške u zapošljavanju i razvoju malih i srednjih biznisa, zaokružilo proces podrške mladim povratnicima i povratnicama. Uvjeren sam da ćemo u budućnosti uspješno sarađivati, kako bismo iskoristili potencijale povratničkih zajednica i kako bismo Vam omogućili da učestvujete u najvažnijem projektu za budućnost Bosne i Hercegovine – a to je osiguranje trajnog i održivog povratka širom zemlje.

Čast mi je pozvati Vas na Promociju stipendista koja će se održati 29.03.2016. godine (srijeda) u 12 sati u Sarajevu (Velika sala Parlamenta Federacije BiH). Tada ćemo imati priliku da se upoznamo i razgovaramo o budućnosti povratka te ulozi mladih u tom procesu. Na mjestu gdje se donoše važni zakoni za budućnost naše zemlje, tog dana će naše mlade nade biti u fokusu pažnje medija i javnosti. Zadovoljstvo mi je što će tog dana Bosna i Hercegovina imati priliku da vidi da povratničke zajednice imaju obrazovane, ambiciozne i vrijedne ljude koji su garant našeg opstanka.

Vidimo se u srijedu i sretno!

S poštovanjem,


Edin Ramić

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica

Share: