Dogovor u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica

U organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Sarajevu je održan sastanak sa predstavnicima institucija za obilježavanje godišnjica ukopa i dženaza u 2013. godini. Pored predstavnika ovog ministarstva na čelu sa ministrom Adilom Osmanovićem, sastanku su prisustvovali predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović, direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, novoizabrani muftija tuzlanski Vahid Fazlović, te predstavnici udruženja nestalih osoba.

Na ovom dogovoru su izneseni podaci da će u ovoj godini, nakon što su 13. marta u Brčkom ukopane dvije osobe, u Vlasenici biti obavljena dženaza za jednu osobu 20. aprila, u Bratuncu za 3 osobe 12. maja, u Zvorniku za tri osobe 1. juna, u Srebrenici već tradicionalno 11. jula za 159 žrtava i u Prijedoru 20. jula za 11 identificiranih osoba. Ovi podaci nisu konačni jer je moguće da se do datuma ovih dženaza putem DNA analiza identifikuje još žrtava.

Ovom prilikom predstavnici Ministarstva su, kao i ranijih godina, obećali pomoć u stručnom, organizacionom, kadrovskom i finansijskom smislu.

- Ministarstvo na čijem sam čelu će vam i ovog puta biti na raspolaganju u punom kapacitetu po bilo kojem osnovu. Moramo se češće sastajati i razmjenjivati vlastita iskustva po ovim pitanjima, što je veoma korisno – istakao je ministar Osmanović.

Bilo je riječi i o Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti koji je donesen u RS-u, a koji se u velikoj mjeri tiče i porodica žrtava. Tokom razgovora istaknuta je i potreba da se u narednom periodu počne sa ukopima ekshumiranih ostataka osoba koje nisu identificirane, a od kojih je prethodno uzet uzorak za DNA analizu.

Share: