Ministar Osmanović posjetio Doboj

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović posjetio je danas općinu Doboj i tom prilikom sa zamjenikom gradonačelnika Općine Draganom Vasilićem razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije o toj općini.

Prilikom posjete povratnika u općini Doboj, susreo sam se i sa zamjenikom gradonačelnika Općine Doboj Draganom Vasilićem, sa kojim sam razgovarao o trenutnoj situaciji u samoj općini Doboj, političkoj, ekonomskoj i bezbjedonosnoj. Konstatovali smo je dobra suradnja Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Grada Doboja i da je dobra praksa do sada bila da zajedno učestvujemo u rješavanju velikih infrakstrukturnih projekata na prostoru ove općine, kazao je Feni Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović.

On je konstatirao da je "gradonačelnik općine Doboj Obren Petrović do sada pokazao da je gradonačelnik svih građana".

U 2013. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je do sada na području općine Doboj finasiralo 320.000 KM u infrastrukurne projekte, kao što je izgradnja potpornih zidova u mjesnoj zajednici Ševarlije, zatim Doma kulture u MZ Potočani gdje je utrošeno oko 120.000 KM, i u povratničkoj MZ Foča oko 40.000 smo investirali u rješavanje putne komunikacije tog prostora, istakao je ministar Osmanović.

Dogovorili smo se da i u narednom periodu vidimo šta je potreba povratničke populacije kad su u pitanju infrastrukturni projekti, da zajedno to rješavamo, dodao je ministar Osmanović.

Donaciju u vidu poljoprivredne mehanizacije, plastenika, rekonstrukcije i obnove stajskih objekata dobilo je 13 povratnika.

Povod posjete Doboju bio je svečano otvaranje Društvenog doma kulture u Mjesnoj zajednici Potočani, čiju je obnovu finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u iznosu od oko 32.000 KM, kao i potpisivanje 13 ugovora sa korisnicima u projektu održivosti povratka u vidu podrške u poljoprivrednoj mehanizaciji, stajskim objektima i plastenicima. Vrijednost ovih ugovora je oko 150.000 KM, od čega je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo oko 110.000 KM, a korisnici oko 40.000 KM.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obezbijedilo je i naknadu za angažiranje osam volontera/pripravnika u organima uprave Općine Doboj u okviru realizacije "Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa VSS na području entiteta Republika Srpska" u iznosu od 48.000 KM.

Share: