U Banjoj Luci održana konferencija predstavnika povratnika u institucijama vlasti

Danas je u Banjoj Luci održana tematska konferencija „Saradnja institucija u implementaciji procesa povratka“. Organizator konferencije bilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a tematski okvir su činila pitanja koja se tiču raseljenih lica, izbjeglica i povratnika, sa posebnom pažnjom za područje entiteta Republika Srpska.

Konferenciji su prisustvovali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš, potpredsjednici RS Ramiz Salkić i Josip Jerković, te brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou.

U uvodnom dijelu konferencije, izlaganja su imali predstavnici izvršne vlasti na entitetskom nivou, koji su prezentirali aktivnosti i rezultatate svojih institucija, dok su u drugom dijelu svoja iskustva, razmišljanja i prijedloge iznijeli predstavnici zakonodavne vlasti.

„Namjera koja nas je danas okupila ovdje, u Banjoj Luci, jeste da se upoznamo sa aktivnostima, razmijenimo iskustva i poboljšamo kanale komunikacije kako bismo dodatno unaprijedili naš rad. S jedne strane, mi smo kao Ministarstvo danas predstavili naše aktivnosti u prethodnom periodu, pokazali koliko smo ulaganje u povratničke sredine podigli na viši nivo. Istovremeno smo pozvali lokalne predstavnike povratnika u RS-u, da nam postave pitanja, daju komentare i svoja razmišljanja kako da zajednički još više unaprijedimo političku borbu za prava i interese povratnika“, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš kazao je da su ovakvi sastanci institucija nadležnih za pitanja izbjeglica i povratka pozitivni i osjetni pomaci.

„Nedavno smo imali sličan sastanak u Tesliću, danas smo u Banjoj Luci i važno je da se održi niz. Pohvalio bih Federalno ministarstvo što je izabralo Banju Luku za ovakav skup, te u ime Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS mogu reći da ćemo mi raditi na sličnim aktivnostima u FBiH. Ovakvi skupovi svoj smisao dobivaju kada povećamo stupanj poznavanja toga što svako od nas radi i kako možemo jedni drugima pomoći, odnosno kako zajednički možemo što više uraditi za građane“, kazao je ministar Čordaš.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je kazao da je “važno je da je ova konferencija organizovana da pokažemo javnosti da još uvijek postoji veliki interes za procese koji se tiču povratka i koji se tiču ostvarivanja prava povatničkih kategorija u cijeloj Bosni i Hercegovini”.

“Mislim da je vlast u ovom entitetu trebala posvetiti više pažnje u procesu povratka. Ključni je problem sistemska diskriminacija koja se provodi nad ljudima koji se vraćaju na ovaj prostor, onemogućavanje nastave na maternjim jezicima, onemogućavanje zapošljavanja u skladu sa članom 97. Ustava entiteta. Pozvao sam sve prisutne da rješavamo ove probleme, jer ova pitanja nećemo dobiti riješena od onih koji danas vladaju u ovom entitetu. Mi se za ova pitanja moramo boriti. Najbolji je način da učinimo napore da bude više predstavnika Bošnjaka i Hrvata u Narodnoj skupštini, a onda u Vijeću naroda. Želimo da ovdje obezbijedimo da svako bira svoje predstavnike, kazao je Salkić.

Potpredsjednik Jerković je ukazao na nedovoljnost kapaciteta s kojima raspolažu predstavnici povratničke populacije u institucijama s obzirom na potrebe povratnika.

„Unatoč nezadovoljavajućoj situaciji po pitanju sredstava, s kojima raspolažemo, naši napori su usmjereni ka tome da  uradimo sve što je u našoj mogućnosti. U svojstvu potpredsjednika RS-a, nastojao sam iskoristiti svoj utjecaj, te osigurati sredstva od strane međunarodnih partnera i donatora, zahvaljujući čemu smo osigurali krov nad glavnom za niz povratničkih porodica, što je putokaz i za buduće djelovanje“, kazao je potpredsjednik Jerković.

Učesnici današnje konferencije iskazali su zajedničku opredijeljenost da se periodično organizuju radni sastanci ovakve vrste na kojima bi se sumirali rezultati i koordiniralo dalje djelovanje.

Share: