Osmanović u posjeti općini Pale-Prača

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović posjetio je danas Općinu Pale-Prača i razgovarao s načelnikom Općine Asimom Zecom o prioritetima i potrebama povratnika te rješavanju preostalih problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica.

Ministar Osmanović je kazao Feni da je tokom razgovara konstatirano da je potrebno i dalje se uključiti u implementaciju projekata koji su aplicirani na javni poziv iz 2012. godine koji je obavilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

- Preostalo je da se riješi put do mjesne zajednice Komrani, potrebno je sanirati dio podzida gdje je i klizište, ali i druge infrastrukturne projekte za koje će načelnik utvrditi da su prioriteti - naglasio je Osmanović.

U ovoj općini, podsjetio je Osmanović, radi se rekonstrukcija stambenih objekata, a resorno ministarstvo već je krenulo u implementaciju tog projekta. Jedan dio stambenih jedinica bit će urađen po principu "ključ u ruke", a jedan dio je dodjela građevinskog materijala.

- Ono što se pokazalo kao veliki problem jest da se bolje opremi komunalno preduzeće u općini. S obzirom na to da su i oni aplicirali na javni poziv Ministarstva dogovorili smo se da se pomogne u nabavci jednog traktora sa cisternama da bi se riješio dio kanalizacionog sistema koji nije najbolje riješen - ističe Osmanović.

Kazao je da će se o rješavanju prioritetnih pitanja ove općine potpisati protokol na osnovu kojeg će jedan dio implementirati Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, a drugi dio Općina Pale-Prača.

Share: