Ministri Mašić i Osmanović za hitno rješavanje pitanja djece u Konjević polju i Vrbanjcima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pozvali su danas na hitno rješavanje pitanja djece koja ne idu u osnovnu školu u Konjević Polju i Vrbanjcima (Kotor Varoš) jer im nije omogućeno da pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

Naime, oni su danas u Sarajevu primili predstavnike roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koja već drugi mjesec ne pohađaju područno odjeljenje osnovne škole "Sveti Sava" u Vrbanjcima, kako bi razmotrili moguće načine rješavanja ovog pitanja.

Ministar Osmanović je kazao novinarima da u ovoj školi ima ukupno 263 djece, a 159 njih je bošnjačke nacionalnosti, što čini 54 posto učenika, naglašavajući da su roditelji ove djece iscrpili sve mogućnosti za rješenje ovog pitanja na koje ukazuju od prošle godine.

- Zabrinjava i šutnja bh. javnosti, nevladinog sektora, međunarodne zajednice, državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti na očigledno kršenje ljudskih prava, a osim toga ovakva situacija ozbiljno ugrožava process povratka, budući da oni koji su preživjeli progon ili etničko čišćenja i vratili se na svoja ognjišta sada imaju ovakav problem – rekao je Osmanović,

Federalni ministar Osmanović je rekao da nema političke volje u Republici Srpskoj da se ovo pitanje riješi, te najavio da će zajedno s ministrom Mašićem uputiti dopis predstavnicima međunarodne zajednice i liderima bh. stranaka za održavanje sastanka u cilju iznalaženja njegovog rješenja.

- Ovdje se radi o sistemskom ataku organa vlasti i institucija Republike Srpske na povratničku populaciju. Riječ je o nepostojanju minimuma, ne samo političke volje za rješavanje ovog problema, već i o nepoštivanju važećih zaknskih propisa koji reguliraju oblasti obrazovanja, a koje su osvojili i organi RS-a - kazao je danas ministar Mašić.

Mašić je rekao da je 20 škola u Republici Srpskoj uspješno riješilo ovaj problem uvođenjem nacionalne grupe predmeta, te dodao da ne vidi razlog zašto je problem sličan princip primijeniti i u ovim školama, naglašavajući da je i Brčko Distrikt ovo pitanje riješio na zadovoljstvo roditelja, nastavnika i političara.

Mašić je najavio da će se zatražiti razgovor s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH, OHR-a, koji je zadužen za implementaciju  Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeća Evrope i OSCE-a, koji je bio pokrovitelj potpisivanja sporazuma čime su se entitetska i kantonalna ministarstva opredijelila da implementiraju određene standarde u oblasti obrazovanja, a među kojima je i taj da nacionalna grupa predmeta treba biti uvedena u svim školama, te da se radi o pet predmeta.

Ministar obrazovanja i nauke FBiH je istakao da će pozvati Vladu, Ministarstvo prosvjete i kulture, Narodne skupštine i Vijeća naroda Skupštine RS-a da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

- Pravo na grupu nacionalnih predmeta, ističe Mašić, utemeljeno je zakonima i ustavom što ukazuje na činjenicu da institucije Republike Srpske krše ove propise.

On navodi da je diskriminacija u obrazovnom sistemu Republike Srpske itekako prisutna uzimajući za primjer činjenicu da se osnovna škola zove "Sveti Sava", a većina djece u njoj je bošnjačke nacionalnosti. Tu su, kako je rekao, i diskriminacije kod zapošljavanja u školama te u sastavima školskih odbora u kojima nije ispoštovano pravilo o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti, a mnoge škole imaju obilježja samo jednog naroda.

Predstavnica roditelja djece koja bi trebala pohađati školu "Sveti Sava" u Vrbanjcima i majka dvoje djece Hava Varošić jasno je danas kazala da djeca neće ići u školu dok im se ne uvede nacionalna grupa predmeta. Ne pristaju ni na kakva obećanja nego samo na konkretno rješenje.

Najavila je i mogućnost podnošenja tužbe protiv nadležnih institucija koje nisu osigurale poštovanje zakonskih i ustavnih odredbi.

Danas je postavljeno i pitanje kako se može održavati nastava u nekim odjeljenjima u kojima je trenutno petoro ili šestoro djece, no bez obzira na to da bi djeca mogla izgubiti i cijelu godinu od svojih zahtjeva neće odustati.

Share: