Osmanović i D'Silva: Podrška održivoj reintegraciji povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je predstavnika nevladine organizacije „CRS - Catholic Relief Services“ za Bosnu i Hercegovinu Marca D'Silvu i direktoricu projekata Sanelu Imamović.

Tema razgovora bio je projekt „Podrška održivoj reintegraciji povratnika u Bosni i Hercegovini“, čija implementacija traje od 1. oktobra 2013. do 30. septembra 2014. godine.

Predstavnici ove organizacije upoznali su ministra Osmanovića da će planirane aktivnosti biti komplementarne s onima u okviru Regionalnog stambenog projekta u kojem učestvuje i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Istaknuto je da će CRS kroz projekt implementirati tri seta aktivnosti, koji će se odnositi na pružanje podrške povratnicima da poboljšaju prihode u poljoprivrednoj proizvodnji i da budu konkurentni na tržištu, da se zaposle radno sposobni povratnici u lokalnim preduzećima, a da se posebno ranjive kategorije zbrinu kroz postojeći sistem zdravstvene i socijalne zaštite.

CRS će projektom nastojati osigurati da povratnici imaju jednaka prava i dostojanstven život u zajednicama povratka i da imaju priliku doprinositi njihovoj dobrobiti.

Ministar Osmanović je posebno zahvalio na aktivnostima i projektima CRS-a u proteklom periodu, te donatorima koji podržavaju napore CRS-a da doprinese realizaciji Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, te istakao dobru međusobnu saradnju.

Dajući podršku projektu, ministar Osmanović je posebno istakao aktuelna dešavanja koja se odnose na zahtjeve povratnika - roditelja djece bošnjačke nacionalnosti u Konjević-Polju, Vrbanjcima u općini Kotor Varoš, te roditelja i učenika u ostalim povratničkim mjestima u Republici Srpskoj, koji nastoje osigurati uvođenje nacionalne grupe predmeta i odvijanje nastave u osnovnom obrazovanju na službenim jezicima konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
Osmanović je, ujedno, zatražio od predstavnika CRS-a da ovom problemu posvete posebnu pažnju, s obzirom na to da su istakli svoje nastojanje da osiguraju povratnicima jednaka prava i dostojanstven život u zajednicama povratka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Share: