Asocijacija „Nedwe“ sa ministrom Osmanovićem

Federalni ministar rasljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu delegaciju Svjetske asocijacije muslimanske omladine „Nedwe“ koju je predvodio šef Ureda ove asocijacije za jugoistočnu Evropu Ibrahim Mohammed Al Turki.

Al Turki je informirao ministra Osmanovića da Svjetska asocijacija muslimanske omladine djeluje kao humanitarna organizacija koja se, u našoj zemlji, najviše bavi provođenjem obrazovno-edukacijskih, socijalno-razvojnih i medijskih aktivnosti. Osnovni cilj ove asocijacije je unapređenje i pomaganje u obrazovanju mladih ljudi kroz stipendiranje studenata na dodiplomskom i postdiplomskom studiju. U školskoj 2013/2014 godini ove stipendije će primati 66 studenata, a namjera je da ova brojka u budućnosti bude veća.

Ministar Osmanović upoznao je goste o javnim pozivima koje je ovo Federalno ministarstvo u ovoj školskoj godini imalo za stipendiranje studenata povratnika u Republiku Srpsku, kao i o nastojanjima da se povratnicima koji su završili fakultet omogući odrađivanje pripravničkog staža kako bi na tržištu bili konkurentni i dobili priliku za stalno zaposlenje.

Ukazao je na mogućnost njihove buduće saradnje i implementacije sličnih projekata koji se mogu realizovati već u sljedećoj godini.

Osmanović je rekao da je velika odgovornost zadržati povratničku populaciju obzirom na tešku ekonomsku situaciju i probleme sa kojima se povratnici susreću. Posebno je istaknuo zahtjeve roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja koji već mjesec dana protestuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu nastojeći osigurati uvođenje nacionalne grupe predmeta i odvijanje nastave na službenim jezicima konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Share: