Potpisan ugovor za rekonstrukciju ulice u Orašju

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić potpisao je danas, 06.07.2018. godine, u Orašju,sa općinskim načelnikom Stankom Vincetićem ugovor za realizaciju dijela projekta rekonstrukcije XIV ulice u Orašju.

Sredstva za obnovu dijela ove ulice u iznosu od 50.000,00 KM osiguralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Budžetu za 2018. godinu sa pozicije namjenjene za obnovu i sanaciju infrastrukture na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ministar Ramić je istakao važnost ovog programa Ministarstva čija je svrha stvaranje neophodnih preduslova za održivost povratka. 

„Očekivani rezultati ovih projekata i procjena mjerljivih efekata idu u prilog stvaranju preduslova za kvalitetniji i sadržajniji život povratnika u mjestu povratka. Posebno nam je drago da je dobra saradnja povratničke zajednice i općine, a što je od velikog značaja za povratnike u Posavinu. Stoga naša podrška neće izostati i za buduće projekte koji budu dolazili sa ovog područja“, kazao je ministar Ramić. 

Inače, ovo je jedan od ukupno 33 odobrena projekta na području sve tri općine Posavskog kantona za programe pomoći održivog povratka – izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka, a za koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo sredstva u Budžetu za 2018. godinu. 

Program za obnovu i izgradnju infrastrukture u povratničkim sredinama, Ministarstvo provodi putem javnog poziva, a podrazumijeva učešće odnosno sufinansiranje općina, zajednica ili donatora. Tako su svi aplikanti,  uz zahtjev imali obavezu dostaviti izjavu ospremnosti sufinansiranja pojedinačnih projekata u procentualnom iznosu od ukupne vrijednosti projekta.

Share: