Osmanović posjetio masovnu grobnicu Tomašica

Kada dođete na ovo stratište vidite da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica. Zaista je čudno da je ona toliko vremena skrivana - kazao je nakon današnje posjete masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović.

-Prije svega ovo ostavlja na čovjeka snažan utisak. Vidi se koliki su razmjeri zločina bili, koliki je zločin činila ta vlast na tom prostoru u periodu 1992.-1995. godina i koliko je truda i napora učinila da taj zločin prikrije - ističe Osmanović.

Smatra da se Prijedor "po broju ubijenih i etničkom čišćenju nalazi odmah uz Srebrenicu".

Ministar Osmanović je mišljenja da u vezi s Prijedorom treba posebno povesti računa da bi taj grad dobio mjesto koje zaslužuje, a to je grad u kome je počinjen genocid i etničko čišćenje.

-Treba nastaviti otkrivati egzekutore i zločince koji su to učinili i u suradnji i komunikaciji s domicilnim stanovništvom tražiti i nastojati da se otkriju druga mjesta gdje su sakriveni oni koju su ubijeni na najsvirepiji način - poručio je Osmanović.

Kazao je da želi da nijedan narod više ne prođe kroz ovakva stradanja te da se narod iz kojih potječu ovu zločinci distancira od njih i od takve politike i smogne hrabrosti da pokaže gdje su stratišta.

Iz grobnice Tomašica dosad su ekshumirani posmrtni ostaci više od 400 žrtava za koje se pretpostavlja da su ubijeni Bošnjaci i Hrvati.

Dokumenti koji su pronađeni s posmrtnim ostacima imaju vidljive lične podatke tako da se može reći da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Prijedoru i okolnim mjestima.

Share: