Ministar Osmanović primio predstavnike „Merhameta“

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas predstavnike Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ na čelu sa predsjednikom Hajrudinom Šahićem.

Šahić je upoznao ministra Osmanovića s projektima koje realizira ova humanitarna organizacija, kao i planovima u narednom periodu, navodeći da je pokrenut projekat u „Merhametu“ u Busovači, čiji je cilj izgradnja hladnjače, sušare, proizvodnja tjestenine i hljeba. Za realizaciju projekta kupili su halu od 3.250 m² i dva dunuma zemljišta. Izgradnjom hladnjače, „Merhamet“ bi riješio problem skladištenja kurbanskog mesa koje distribuira svojim kuhinjama na području cijele Bosne i Hercegovine, te skladištenja poljoprivrednih proizvoda sa svojih imanja u Zavidovićima i Dubravama. Već su nabavili komletnu opremu za proizvodnju tjestenine, a putem općine Busovača će im biti donirana oprema za pekaru. Poseban značaj ovog projekta je što će osigurati zapošljavanje određenog broja nezaposlenih povratnika.

Istakli su i veliki problem u nabavci potrebnih namirnica za rad narodnih kuhinja, posebno plaćanje faktura za nabavku hljeba, što uveliko ugrožava ovaj socijalni program namijenjen najugroženijim kategorijama društva. S obzirom da „Merhamet“ nema osigurana sredstva iz Budžeta Federacije BiH, razgovarano je i o mogućnosti da Vlada FBiH razmotri ovo pitanje.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u okviru svojih nadležnosti nastavit će pružati podršku ovakvim i sličnim projektima kojima je cilj pomoć najugroženijim, starim, bolesnim i nemoćnim, a posebno projektima koji osiguravaju nova radna mjesta i zapošljavanje povratnika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Share: