Ministar Osmanović posjetio Općinu Novo Goražde

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović sa saradnicima posjetio je danas Općinu Novo Goražde i sa načelnikom Daliborom Neškovićem i predsjednikom Skupštine općine Ibrahimom Drljevićem razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije.

- Danas smo tokom sastanka s načelnikom Općine Novo Goražde razgovarali o dosad završenim projektima na području ove općine i o potencijalnim projektima koje ćemo realizirati u 2014. godini nakon što početkom sljedeće godine raspišemo javni poziv - rekao je ministar Osmanović.

Tokom posjete, upriličeno je i otvaranje asfaltirane dionice puta Željezničnki most - Pitino polje, dužine 1.400 metara, čiju je izgradnju finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u iznosu od oko 130.000 KM.

Potpisan je i Ugovor o sufinansiranju sportske dvorane u Novom Goraždu, za koju će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojiti sredstva u iznosu od 20.000 KM.

- Ovdje smo završili jedan projekt, a to je asfaltiranje puta Željeznički most - Pitino polje. Potpisali smo i sporazum o završetku sportske dvorane u Novom Goraždu. Ostali projekti koje smo ovdje realizirali su podrška fizičkim osobama u pogledu donacije motokultivatora i plastenika - pojasnio je ministar Osmanović.

Naglasio je i da sa načelnikom Općine Novo Goražde ima dobru saradnju.

- Nastojat ćemo da i ubuduće zajedničkim naporima rješavamo probleme sa kojima se susreće povratnička populacija na području ove općine - kazao je Osmanović.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u 2012. godini finansiralo i asfaltiranje puteva u Mjesnoj zajednici Kopači, dužine 1.650 metara, čija je vrijednost bila 129.458,30 KM, kao i rekonstrukciju puta Hubijeri - Pitino polje, dužine 400 metara, vrijednosti 59.832,63 KM te dalo podršku povratnicima sufinansirajući 70 posto u dodjeli poljoprivredne mehanizacije - šest motokultivatora i četiri plastenika, vrijednosti 42.844,90 KM.

Ukupna podrška Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u 2012/2013. godini na području općine Novo Goražde iznosi 381.807 KM. Podrška se odnosi samo za održivi povratak, odnosno dio infrastrukture za fizičke osobe.

Share: