Kuvajtska pomoć povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa kuvajtskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Mohammadom Fadelom Khalaf H Al-Telaijem. Tom prilikom bilo je riječi o stanju povratničke populacije i problemima s kojima se suočavaju.

Osmanović je istakao da je oko 2,2 miliona stanovnika tokom agresije na BiH protjerano, da ih je 1,2 miliona u više od stotinu država svijeta i da ih je 106.604 u našoj zemlji spremno da se vrati na svoja predratna ognjišta, te da ih oko 80.000 iz trećih zemalja žele povratak. Tom prilikom je naglasio da je na ovom planu ostalo još puno posla i da će to biti zahtjevan i dugoročan zadatak.

- Naš cilj je da kroz razne projekte omogućimo održiv povratak izbjeglica i raseljenih osoba. To prije svega podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, pomoć kroz donacije određene poljoprivredne mehanizacije, u izgradnji stajskih objekata i u pokretanju zanatskih djelatnosti. 
Prošle godine smo uputili javni poziv za obnovu stambenih jedinica na koji se javilo čak 10.000 porodica, što govori koliko nam još predstoji posla – rekao je ministar Osmanović zahvalivši se kuvajtskom narodu na dosadašnjoj pomoći, te istakao činjenicu da humanitarne organizacije iz Kuvajta pomažu čak 6.000 jetima.

Ovom prilikom ministar Osmanović i ambasador Khalaf su potpisali protokol o saradnji između Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i kuvajtske humanitarne organizacije Kuvajtski generalni komitet za pomoć. Riječ je o realizaciji zajedničkog projekta „Podrška i pomoć za kupovinu krupne stoke“ povratničkim porodicama u najtežim socijalnim prilikama, porodicama sa više djece i jetimskim porodicama.

Ovaj projekt kojim će se riješiti dio problema povratnika vrijedan je 134.000 konvertibilnih maraka.

Ambasador Khalaf je najavio nastavak pomoći njegove zemlje povratničkoj populaciji, te obilazak pojedinih područja kako bi se na licu mjesta uvjerio u njihove potrebe.

Share: