Ministar Osmanović se susreo s Joostom Korteom

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Evropske komisije za proširenje Joostom Korteom o provedbi Regionalnog stambenog programa čija realizacija je započela u januaru ove godine. Cilj programa je da osigura trajno stambeno rješenje za 74.000 osoba ili 27 hiljada domaćinstava u četiri države regije: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini bi tokom pet godina njegove provedbe trebalo biti osigurano stambeno rješenje za 5.400 porodica. Dio sredstava za realizaciju ovih ciljeva prikupljen je tokom Sarajevske donatorske konferencije u aprilu 2012. godine u iznosu od 264 miliona eura, od čega je najveći dio od 234 miliona eura donirala Evropska unija.

Ocjenjujući veoma pozitivnim dosadašnji angažman Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Joost Korte je iznio stav svih donatora i Upravnog odbora za provedbu Regionalnog stambenog programa s nedavnog sastanka u Parizu da se u 2014. godini mora početi s konkretnom provedbom na terenu.

- Svi donatori očekuju da sljedeće godine počne izgradnja kuća, što će značiti i više novca za stambeno zbrinjavanje. Ukoliko se to dogodi, moguće je da 2015. godine bude organizirana i nova donatorska konferencija za ove svrhe - rekao je Joost.

Govoreći o onome što je urađeno u Federaciji BiH, ministar Osmanović je naglasio da je Vlada Federacije BiH opredijeljena za ovaj program i da resorno ministarstvo može odgovoriti zadacima iz njegove provedbe.

- U toku je je javni poziv koji će trajati do kraja ove godine, a na koji se već prijavilo oko 5.000 porodica. PIC je već odobrio lista od 50 interno raseljenih koji su izabrani nakon usaglašavanja kriterija sa OHR-om, UNHCR-om i OSCE-om. Očekuje se da ta lista, u prvoj fazi provedbe, bude usaglašena u Srbiji i Hrvatskoj, nakon čega bi uslijedila konkretna realizacija - naglasio je ministar Osmanović.

Federalno ministarstvo će, osim ovog programa, naredne godine u povratak izbjeglih i raseljenih uložiti oko 25 miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava Vlade Federacije BiH, te provoditi projekat OPEC-a i Saudijskog razvojnog fonda, s ciljem održivog povratka ljudi u mjesta prijeratnog življenja.

Share: