Osmanović u Bihaću i Bosanskoj Krupi: Pomoć za povratnike

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević danas su u Bihaću, u prisustvu četrnaest korisnika, potpisali ugovore za rekonstrukciju i izgradnju individualnih stambenih jedinica u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEC - Fond za međunarodni razvoj OFID.

Riječ je o projektu vrijednosti od sedam miliona dolara, od čega se polovina sredstava realizira u Federaciji BiH.

- Na području Općine Bihać, s kojom imamo odličnu saradnju, odabrano je četrnaest porodica kojima ćemo izgraditi kuće u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora sa izvođačem radova - kazao je ministar Osmanović.

Prema njegovim riječima, vrijednost izgradnje tih kuća je oko 400.000 KM, a ovaj projekt predstavlja još jedan korak u održivom povratku izbjeglica i raseljenih osoba kroz ulaganje u infrastrukturu i direktnu pomoć povratnicima.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Osmanović i načelnik Galijašević, zajedno sa jednom korisnicom projekta Mirsadom Skalić, obišli su njenu uništenu porodičnu kuću u naselju Čavkići, koja će biti obnovljena.

- Ovo je poseban dan za moje sugrađane, koji su 19 godina čekali na obnovu u ratu porušenih kuća. Zahvalio bih resornom ministarstvu na konkretnoj pomoći i mi očekujemo i u 2014. godini nastavak saradnje, kako bismo pomogli naše povratnike, ali i poljoprivrednike koji žele živjeti od svoga rada - kazao je Galijašević.

Općina Bihać je s Federalnim ministarstvom ostvarila je saradnju i u projektu nabavke poljoprivrednih mašina i priključaka po principu da po 35 posto sredstava obezbjeđuju Ministarstvo i Općina, a 30 posto krajnji korisnik.

Zahvaljujući ovom uspješnom projektu prošle godine potpisani su ugovori sa 23 korisnika, a ukupna vrijednost projekta je više od 281.000 maraka, od čega su po 98.000 osigurali Ministarstvo i Općina, a 84.000 maraka korisnici.

Ministar Osmanović je nakon Bihaća posjetio Bosansku Krupu kako bi se sastao s općinskim načelnikom i također potpisao tripartitne ugovore za rekonstrukciju i izgradnju individualnih stambenih jedinica za sedam korisnika u vrijednosti od oko 180.000 KM.

Share: