Za studente povratnike u RS 308 stipendija

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je danas stipendije za 308 studenata koji su povratnici na područje Republike Srpske, za akademsku 2013./2014. godinu.

Radi se o studentima koji su se prijavili na javni oglas raspisan krajem prošle godine od strane ovog ministarstva.

Ove stipendije nastavak su projekta iz prošle godine u okviru kojeg ovo ministarstvo dodjeljuje stipendije studentima koji su se vratili na područje RS-a i tamo prijavili prebivalište, a studiraju na nekom od priznatih fakulteta u BiH.

Na javni poziv ove godine prijavila su se 373 studenta povratnika na područje RS-a, a u Ministarstvu ističu da nisu pravili rigorozniju selekciju.

Na svečanosti upriličenoj danas u Sarajevu, resorni ministar Adil Osmanović kazao je novinarima da su prošle godine podijeljene 264 stipendije. Za ovu akademsku godinu dodijeljeno je, kaže, 308 stipendija što je povećanje od 44 stipendije. Studentima prve i druge godine pripada po 600, a treće i četvrte po 800 KM.

- To je priznanje studentima koji su se vratili u RS i odlučili upisati fakultet. Naravno, to je podrška i priznanje i njihovim roditeljima koji su, bez obzira, na težak povratnički život smogli snage da školuju djecu i omoguće im stjecanje diplome - kazao je Osmanović.

Ministar Osmanović je istaknuo da je prošle godine podržan i projekt koji ima za cilj pomoći mladim ljudima koji su završili fakultete da obave pripravnički staž kako bi mogli biti konkurentni na tržištu rada.

- Primjetno je da se, ipak, povratnici teže zapošljavanju u općine i javna preduzeća - kazao je ministar Osmanović.

Na taj javni poziv prijavilo se 50 osoba koje su završile fakultete, a za finansiranje njihovog pripravničkog staža potpisani su ugovori s općinama u RS-u ili drugim javnim preduzećima.

- Nadamo se da će oni i ostati na tim pozicijama da rade - kazao je Osmanović.

Studenti Adisa Balić i Elvedin Jakupović povratnici su u Kozarac. Ona je studentica treće godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, a on četvrte godine Fakulteta za poslovnu informatiku i ekonomiju u Prijedoru.

Stipendija će im, kažu, mnogo pomoći u finansiranju troškova školovanja, a nakon što završe fakultet i obave pripravnički staž, karijeru namjeravaju graditi u BiH.

 

Share: