Pomoć Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

U prostorijama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica uspostavljen je Operativni štab kako bi se pružila urgentna pomoć ugroženom stanovništvu usljed prirodne nesreće na području Bosne i Hercegovine uzrokovane obilnim kišnim padavinama koje su prouzročile poplave na području Bosne i Hercegovine. 

Ovo ministarstvo je poslalo po jedan kamion hrane u Maglaj i Olovo, te uputilo timove na teren kako bi uspostavili koordinaciju sa lokalnim zajednicama u najugroženijim naseljima. Njihov cilj je da utvrde stvarne potrebe ugroženog stanovništva i snime stanje objekata i puteva, te sačine prijedloge za njihovu urgentnu sanaciju.

U skladu sa prioritetno iskazanim potrebama Operativni štab je donio zaključak o obezbjeđenju prioritetnih sredstava (opreme) za urgentnu sanaciju oštećenih objekata i potreba ugroženog stanovništva za općine Doboj/Usoru, Vukosavlje, Modriču, Odžak i Žepče koja je podijeljena danas. Riječ je o opremi za sanaciju u što spadaju kolica, lopate, čizme, rukavice, agregati, pumpe za vodu, medicinske maske za lice, paketi higijenskih i dezinfekcionih sredstava, te stočna hrana.

Ista oprema i dizel gorivo dodijeljeni su općinama Bijeljina/Janja, Zvornik, Bratunac, Vlasenica i Milići, a bit će isporučeni sutra.

Federalni ministar Adil Osmanović, sa svojim saradnicima, obilazi najugroženije općine, a Operativni štab Ministarstva nastavlja s radom i prikuplja podatke o stanju objekata i domaćinstava na području svih općina koje su pogođene prirodnom nesrećom, kako bi usaglasili potrebe unesrećenih stanovnika, te pristupili daljim aktivnostima i što ažurnijoj pomoći – kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Share: